Hinni, hogy egy felé húz a szív

2019.10.23. 10:30

'56-os ünnepség és koszorúzás a zalaegerszegi Megyeházán

Kedden közös ünnepségen tisztelgett '56 hősei előtt Zalaegerszegen a Megyeházán a POFOSZ zalai szervezete, a megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület és a megyei önkormányzati hivatal.

Magyar Hajnalka

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvény szónoka Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés tagja volt, aki rendhagyó gondolatokat osztott meg a közönséggel, amelynek soraiban a kormányhivatal és a tankerületi központ több vezetője és dolgozója is helyet foglalt.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Elhangzott, ezen a napon talán jobb volna nem is beszélni. Csak elcsendesedni, és hinni, hogy 1956. október 23-ról közel ugyanazok a gondolatok jutnak eszébe mindenkinek. Jó lenne hinni, hogy a fontos kérdések mentén egy felé húz a szív, hiszen vannak értékek, mint a bátorság, önfeláldozás, bajtársiasság és a szabadság, amelyek alatt ugyanazt kell hogy értsük. De vajon ünnepelhetünk- e felhőtlenül annak tudatában, hogy elmaradt a bűnösök számonkérése, továbbá, hogy egy nép szabadságküzdelmét egymásnak feszülő hatalmak cinikus alkuja döntötte el? A jelen ajándéka, hogy '56 élő szereplői is velünk ünnepelhetnek – folytatta Pácsonyi Imre. Érdemes megtudni tőlük, hogy a történések szikár tényei mögött mit éreztek, mit éltek át akkor? S vívódó kérdéseink közül az sem hiányozhat: mi miként cselekedtünk volna a helyükben?

Az ünnepséget koszorúzás zárta az emléktáblánál, amely arról tudósít, hogy '56 őszén e falak között alakult meg a megyei nemzeti bizottság, a megyei tanács munkástanácsa, valamint a megyei forradalmi bizottság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában