+377

2019.09.10. 07:00

Zalaiak is a csalók áldozatául estek – Fontos, hogy ne hívd vissza őket!

Az elmúlt hét végén számos magyar mobiltelefonra érkezett +377 országhívójelű számról hívás. Olvasóink közül is többen találkoztak a jelenséggel, ezért egy infokommunikációs szakértőt kérdeztünk a háttérről.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Shutterstock

Az egyik hazai telekommunikációs cégnél dolgozó Kovács Balázs elmondta: úgynevezett wangiri hívásról van szó, aminek a lényege, hogy adathalászok vagy telefonos csalók a modern informatikai rendszereket használják bűnös célokra, például emelt díjas szolgáltatás révén próbálnak pénzhez jutni tőlünk.

– A +377 hívójel monacói telefonszámra utal, de nem biztos, hogy valóban onnan is indították a hívást – magyarázta Kovács Balázs. – Fontos leszögezni, hogy a nem fogadott hívások semmilyen kár­okozásra nem képesek: ameddig nem vesszük fel a telefont, vagy nem hívjuk vissza az adott számot, addig nekünk nem kerül pénzünkbe a csalási kísérlet.

 

– Probléma általában abból adódhat, ha éjjel csörög a készülékünk, s azt félálomban, a hívószám megtekintése nélkül fogadjuk – folytatta a szakértő.

– Ha valami okból, például a határ közelsége miatt külföldi hálózathoz csatlakozott a készülékünk, ami Zala egyes részein könnyen előfordulhat, akkor az Európai Unión kívüli, különösen a harmadik világbéli országokból generált hívások esetén bennünket is terhel bizonyos költség. Ennél is rosszabbul járhatunk, ha visszahívást kezdeményezünk. A wangiri hívások többsége amúgy ez utóbbira játszik, ezért is tapasztalhatjuk, hogy csak rövid ideig tartó, néhány másodperces hívást kapunk, azaz a csalók éppen abban bíznak, hogy visszahívjuk az adott számot.

Kovács Balázs elmondta: szinte kizárt, hogy egy wangiri hívás mögött valós személy álljon, azokat általában számítógépes rendszer generálja, és az erre a célra készített program a hívott számot is véletlenszerűen választja ki. Ha azonos számról többször is megismétlődik a hívás, érdemes jelezni a szolgáltatónak, hiszen az blokkolhatja az érintett telefonszámot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában