Győzelem a pozsonyi csata emlékére

2019.09.18. 14:00

Négy magyar íjász tizenegy világrekordot lőtt az Amerikában megrendezett távlövő világversenyen

918 méteres világrekordot ért el Mónus József az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő World Archery világversenyen, tájékoztatta szerkesztőségünket Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke. Alább az általa küldött írások szerkesztett változatát olvashatják.

ZH

Mónus József, azaz Fehér Farkas a magyar zászlóval Fotó: ZH

Mint írja, a Farkas-csapat, négy magyar íjász – Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara, Mónus László és a Farkas, Mónus József – 11 világrekordot lőtt az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő világversenyen, többek között az óriási, 918,37 méteres lövéssel.

Mónus József, azaz Fehér Farkas a magyar zászlóval Fotó: ZH

A versenyt a Nevada és Utah határában lévő Salt Flastban, a sós sivatagban rendezik meg 1940 óta. Az íjászcsapat egy éven keresztül készült a megmérettetésre. Önerőből versenyeztek, a magyar zászló becsületéért. Mónusné Ruszin Anna és Prokaj Kiara három-három világrekordot lőtt, Mónus László kettőt, Mónus József pedig szintén hármat, köztük élete lövését. Fehér Farkas tavaly a korábbi világrekordert, Tony Osbornt győzte le 897,66 méteres lövésével. A cél azonban a 907 méteres álomhatár átlövése volt, a 907-es pozsonyi csata tiszteletére, amit most magabiztosan teljesített. Éveken keresztül készült. Ha kellett, törte az íjakat, nyílvesszőket, semmit sem kímélve. Reménytelennek tűnő feladat előtt állt, hiszen senki a világon nem tudta átlőni ezen szabályok szerint a 900 méteres álomhatárt. De Farkas most megtette, és 918,37 méter lett a vége.

– A pozsonyi csatában Árpád vezérünk megállította az európai haderőt, én pedig elhatároztam, hogy az ő tiszteletére ilyen messzire szeretnék ellőni íjjal. Ez a lövés ennek a vágynak volt a beteljesülése. Az én világomban, a mában szeretnék történelmet írni, a múlt tiszteletére. Nincs megállás, szeretném minél több helyen magasba tartani a magyar zászlót. A mostani vágyam, hogy korlátlan kategóriában legalább 1300 métert teljesítsek – nyilatkozta Mónus József, felidézve: amikor a díjkiosztó ceremónián elmesélték, miért ostromolták éveken keresztül olyan kitartóan a 907 méteres álomhatárt, még az amerikaiaknak is könnyes lett a szeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában