A püspök szentelte fel

2019.09.24. 11:30

Kívülről teljesen megújult az 1937-ben épült templom Kálócfán

Mintegy húszmillió forintos költséggel újult meg az 1937-ben épült, Szent Lőrinc vértanú tiszteletére felszentelt templom. Az épület megáldását a vasárnap kora este megtartott koncelebrációs szentmise előtt az egyházmegye főpásztora, dr. Székely János végezte el.

Gyuricza Ferenc

A szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyés püspök vezette. A kép jobb oldalán Tüske József tornyiszentmiklósi plébános

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A felújítás elsősorban a templom külső részét érintette. Megújult a toronysisak bádogborítása, előtte elvégezték a szükséges ácsmunkálatokat, az épület teljes külső festését – erre a színharmónia biztosítása miatt volt leginkább szükség –, valamint megtörtént a külső nyílászárók cseréje is. A felújítás kapcsán Páli Zoltán csesztregi plébános elmondta: az épületen folyamatosan végeznek felújítási munkálatokat, a sisak azonban olyan rossz állapotban volt, hogy annak újraépítésére mindenképpen sort kellett keríteni.

A szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyés püspök vezette. A kép jobb oldalán Tüske József tornyiszentmiklósi plébános Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Az egyházközség 14 és fél millió forint támogatást kapott pályázati forrásból, ezt az öszszeget is a felújítási munkálatok költségeinek kiegyenlítésére használtuk fel – folytatta Páli Zoltán csesztregi plébános. – Ehhez az összeghez járult hozzá az egyházmegye, de saját forrásból, azaz az egyházközség gazdálkodásából is tudtunk valamennyit hozzátenni, valamint a hívek adománya is segítette a szükséges anyagiak előteremtését. Így összességében mintegy húszmillió forint állt rendelkezésünkre, ami elegendő volt az említett munkálatokra.

Páli Zoltán hozzátette, hogy miután külsőleg teljesen megújult a templom, már csak kisebb belső téri feladatok várnak rájuk, amiket egy következő ütemben szeretnének majd elvégezni. Így például elmondása szerint szükség lesz a templom mennyezetének festésére, illetve stukatúros javítására, amivel a korábbi beázások nyomait szeretnék eltüntetni.

A templom külsőleg teljesen megújult
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A vasárnapi koncelebrációs szentmisén, az épület megáldását követően dr. Székely János szombathelyi megyés püspök többek között arról beszélt, hogy a keresztény embernek szüksége van a templomokra, amelyek hófehér falai a tisztaságot jelképezik. Saját példáját, a szülei közötti szeretetteljes kapcsolatot és megértő házastársi viszonyt is felemlítve egymás tiszteletérre és a mások iránti szeretetre szólított fel.

Illetve arra is buzdította a jelenlévőket, hogy bátran, késlekedés és halogatás nélkül vállalják fel meggyőződésüket és hitüket, s éljenek teljes keresztényi életet, amelynek alapja a szeretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában