ovisok a gyümölcsüzemben

2019.09.23. 16:00

Játékosan az egészségről és a fenntartható fejlődésről

A napokban nyolc mindenre elszánt, energiabomba kisgyerek jelent meg a Csáford-völgyi Natúr Pontban és rögtön átvették az irányítást. A gyümölcsfeldolgozóban mindent megfogtak, kipróbáltak, mindenre felmásztak, minden kis kecskét megsimogattak és záporoztak a „Miiiééért?”-ek.

Keszey Ágnes

Fotó: A szerző

A látogatásról a feldolgozót üzemeltető Szociális Szövetkezet küldött tudósítást.Gyakran hívják őket környezetvédelmi előadásokat tartani iskolákba, sokszor viszik óvodákba gyümölcsleveleiket, ám a gyerekeknek a legnagyobb élmény, ha részesei lehetnek a gyümölcsfeldolgozásnak.

Fotó: A szerző

- A gyerekek hat éves korukig a legfogékonyabbak, így az ovisokat szólítottuk meg, nem először. Próbáljuk elmagyarázni az ő nyelvükön, miért fontos, hogy helyi alapanyagokból, természetes ételeket, italokat fogyasszunk, hogyan tehetünk egészségünkért. Közeli rokonainkon is látjuk, hogy kevesebbet betegeskednek az őszi, téli időszakban, ha vitamindús, adalékmentes gyümölcsleveket isznak-mondta Fatér István Balázs, a szövetkezet vezetője. Hozzátette: minél fiatalabb korban találkoznak a gyerekek a természetes ízekkel, annál inkább kialakul bennük a fogékonyság ezek iránt, és annál kevésbé fogják igényelni az adalékanyaggal, aromákkal feldúsított élelmiszereket.

Fotó: A szerző

A gyerekek természetesen kóstolhatták a friss gyümölcsleveket, ismerkedhettek az üzem energiahatékonysági megoldásaival, a megújuló energiák használatával. A fenntartható gazdálkodásra is láthattak példát, mivel a Csáfordvölgyi Natúr Pont hulladékmentesen termel. A növényi maradékokat komposztálják, megeszik kecskéik, birkáik, vagy vadásztársaságoknak adják a vadak etetésére. Az ovisok számára a nap csúcspontja a kecskeetetés volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában