Üvegbe zárt egészség

2019.09.02. 08:30

Bemutatták Zalaegerszeg lekvárját

Finom kenyérrel és önmagában fogyasztva, s kitűnő kiegészítője lehet a vadételeknek, ráadásul rendkívül egészséges is a nemrégiben Zalaegerszeg lekvárjának választott Zalai erdők kincse.

Varga Lívia

Lekvárkóstoló. Balaicz Zoltán és Horváth Rita Fotó: Pezzetta

Zalaegerszegnek van már kifestője, társasjátéka, csokoládéja, tökmagolajjal egyedivé varázsolt kézműves söre, s természetesen bora és pálinkája is, a lekvár azonban hiányzott a repertoárból – eddig.

– Hatalmas elismerés és megtiszteltetés számomra, hogy az én termékem lett Zalaegerszeg lekvárja – bocsátja előre Horváth Rita megyeszékhelyi őstermelő, aki hat esztendeje foglalkozik lekvárkészítéssel.

Lekvárkóstoló. Balaicz Zoltán és Horváth Rita Fotó: Pezzetta

– Lekvárokat, dzsemeket főzök saját magunk által megtermelt gyümölcsből, teljesen vegyszermentesen – mondja. Mint fogalmaz, a város lekvárjának választott Zalai erdők kincse nem előzmény nélküli: három éve készíti az azóta sokak kedvencévé vált finom és zamatos piros bogyós lekvárt, aminek a kezdetek kezdetén nem gasztronómiai, hanem egészségmegőrző szerepet szánt a benne lévő gyümölcsök magas flavonoid-, ásványianyagés vitamintartalma miatt, s napi fogyasztásra ajánlotta.

– Ezt a lekvárt gondoltam picit tovább. A hét összetevőt, a fekete bodzát, a szedret, a málnát, a ribizlit, a jostát, a kék szőlőt és a meggyet meghagytam, csak az arányokon változtattam kicsit, elmozdulva a fekete bodza és a szeder irányába, hiszen a pikánsabb ízvilág jobban passzol a vadételekhez, így született meg a Zalai erdők kincse – árulta el a részleteket az őstermelő. A finomság a fesztiválon is megkóstolható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában