Recept tárcsára, grillre, bográcsra

2019.09.03. 11:30

A megyei polgárőr-főzőverseny idei díjnyertes étkeit mi is meggusztálhattuk

A nyárral még közel sincs vége a szabadtéri sütésnek, főzésnek, a vidám kerti partiknak. Előttünk a szüret, amikor majd szabad tűzön készült finomságokkal lakathatjuk jól a segítőket.

Fincza Zsuzsa

A zalaegerszegi polgárőrcsapat Kontler Tamás (jobbra) vezetésével készített csülkös pörköltet

A minap Zalaszentivánon a megyei polgárőrnap főzőversenyének győzteseitől tudakoltuk meg a zsűrit elbűvölő étkeik receptjét.

A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára a balaton­magyaródiak állhattak, s kapták meg, akárcsak 2003-ban, a jókora vándorfőzőkanalat. A séf, Varga Tibor, a Kis-Balaton gátőre, aki már négy balatoni főzőversenyen vitte el a pálmát, polgárőrnek sem utolsó, hiszen éppen a jeles ün­nepségen vehette át az országos szövetség által adományozott Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát. Ezúttal tárcsán sütött húsokkal és zöldségekkel remekelt.

– Először a zöldségeket, gyümölcsöket (cukkini, paprika, paradicsom, hagyma, szilva, körte) sütöm meg, ilyenkor csak be kell kenni olajjal a tárcsát. A zöldségek levet engednek, ebben párolódnak, majd a tárcsa szélére húzva pirulnak. A csirkehúst és a disznóhúst előtte este be kell pácolni, amitől levet engednek, s azt a sertéshúsnál majd fel is használjuk. A csirkét már bő olajban sütjük, s amikor kész, kirakjuk a vas szélére, hogy kifolyjon belőle az olaj. A csülök neccesebb, párolódnia is kell, ezért ráöntjük a pácleveleket. A tárcsához van egy speciális tető, amit a párolásnál rátettünk volna, ha nem felejtjük otthon, de tragédia így sem történt, csak a munkánkat nehezítettük meg. A halat sózzuk, kukoricalisztbe forgatjuk és „lobogóan” forró olajban sütjük, fontos, hogy időben megfordítsuk, amikor a csipesztől még nem esik szét – javasolta Varga Tibor, s közben pillanatig sem hagyta abban a húsok adjusztálását.

A zalaegerszegi polgárőrcsapat Kontler Tamás (jobbra) vezetésével készített csülkös pörköltet
Szommer László saját töltésű kolbásza tárcsán sült
A balatonmagyaródi nyertes tál Fotók: a szerző

Az ezüstérem a kehida­kustányi csapat medvehagymás dö­döl­lével kínált vörösboros vaddisznópörköltjének jutott. Elkészítésének titkait Balázs József főszakácsi minőség­ben osztotta meg olvasóinkkal.

– A kockára vágott, megpirított füstölt szalonna zsírjában (benne hagyjuk a pörcöt is) fonnyasztjuk meg az apróra vágott hagymát, belerakjuk a felkockázott húst, lepirítjuk, s azután szórjuk rá a pirospaprika-őrleményt. Már az elején megsózzuk, hogy a hús is magába vegye, ne csak a lé legyen sós. A hús is enged levet, de ha kell, önthetünk rá kevés vizet. A fűszerek: bors, babérlevél, kömény, borókabogyó, kakukkfű, majoránna, s ha már ezekkel együtt egy jót rottyant a pörköltünk, belevágjuk a zöldpaprikát, a hámozott paradicsomot – nem szeretjük az összepöndörödött héját az ételben. Amikor majdnem kész, fokhagymát teszünk bele, ha kell, sózzuk, az elpárolgott vizet vörösborral pótoljuk.

A harmadik helyre a Zalalövő-Csöde Polgárőr Egyesület pincepörköltjét tartotta méltónak a Bóbics Zoltán, Gergály Mária és Sipőcz Sarolta alkotta zsűri.

– A főzést a füstölt szalonna lepirításával kezdjük, majd készítünk egy jó lecsós alapot a felkockázott lapockának. Sózzuk, kevergetjük, s ha elfőtte a levét, nem sajnáljuk belőle a száraz vörösbort – így Gál Tibor főzőmester. – Amikor már majdnem megpuhult a hús, belerakjuk a krumplit.

A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület csapata Kontler Tamás irányításával éppen csak egy hajszállal maradt le a dobogóról. Érdemes megjegyezni, hogy ők egy csepp víz hozzáadása nélkül készítették a csülkös-lapockás pörköltjüket. Igaz, egy kiló húsra számítva 35-45 deka vöröshagymát, 20 deka zöldpaprikát használtak fel, ami a hússal együtt elég levet engedett.

A kacorlakiak a tokányt sertéshúsból készítették, vad­ételek fűszerezésével, a zöldpaprika és a paradicsom mellett kovászos uborkát is raktak bele, félszáraz fehérbort öntöttek hozzá, lassan párolták, a szalonnapörcöt a végén visszapakolták. Vörös babos, hagymás, fokhagymás sonkás rizs körettel kínálták. A bakiak grilles egyvelegében a saját töltésű grillkolbász nyerte el a zsűri tetszését. Készítője, Szommer László hosszas unszolásra árulta el a receptjét: 6 kiló disznóhúshoz 1 kiló marhahús és 3 kiló szalonna kell, ezeket összedarálja, és belekeveri a fűszereket: szegfűborsot, fehér borsot, fokhagymát (igazit, nem port) és a jó minőségű őrölt pirospaprikát. A megtöltött kolbászokat 70 fokos vízben húsz percig „előfőzi”, ezt követően süti meg tárcsán vagy grillen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában