Elstartolt a tanév

2019.09.02. 07:00

A fennállása 150. évfordulóját ünnepli idén a vonyarcvashegyi iskola

Az Eötvös Károly Általános Iskola fennállásának 150. évfordulóját ünnepli az idén. Szombaton a jubileumi évnyitó ünnepségen hagyományosan a 8. osztályos diákok kísérték be az elsősöket.

Korosa Titanilla

A tanévet Hajnal Gabriella (jobbra) nyitotta meg. Elöl az első osztályosok Fotó: A szerző

A Nagykanizsai Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményben diákok, szülők, pedagógusok és a meghívott vendégek együtt ünnepelték a különleges évnyitót. A megjelenteket először Magyar Ferenc tankerületi igazgató köszöntötte, aki az iskola névadójának gondolataival kezdte beszédét.

– Ha alapos tudományra akar szert tenni, olvasson keveset és gondolkodjék sokat! Talán meglepő ez a gondolat egy tanévnyitón, de ide kívánkozik, hiszen Eötvös Károly tollából származik – mondta Magyar Ferenc. – Életútját, munkásságát ismerve azt is sejthetjük, hogy ez útmutatás arra, hogy azt a tudást, amit az ember megszerez, felhalmoz, érdemes rendszerezni, továbbgondolni, elmélyíteni. Mi más lehetne útravaló egy olyan intézményben, amely immár a 150. tanévét kezdi és másfél évszázad generációit készítette fel az életre. Ilyen a múlt és a jelen iskolája is. Gondolkodni és ezáltal az életre tanít.

A tanévet Hajnal Gabriella (jobbra) nyitotta meg. Elöl az első osztályosok Fotó: A szerző

A tankerületi központ vezetője szólt még az iskola történetéről, valamint az oktatási rendszer fejlődéséről és a jelenkor kihívásairól.

A jubileumi ünnepségen részt vett Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is, aki megnyitotta a 150. tanévet.

– Ebben az iskolában a diá­kok kiváltságosan jó helyen vannak, nemcsak az adottságok, hanem a szakmai munka és a feltételek miatt is. Az intézmény minden lehetőséget megad, hogy a legtöbbet kihozzátok magatokból – szólt a diákokhoz a Klebelsberg Központ elnöke. – De ti, diákok is kelletek ahhoz, hogy a jövőben minden álmotok megvalósulhasson. Az évnyitó nem a legboldogabb nap a tanévben, nehéz átállni a munkás hétköznapokra, de ebben az iskolában az elmúlt években is rengeteg hagyományt őriztetek, ezeket továbbra is őrizzétek meg, hiszen nemcsak a tanulásról szól ez a színtér, hanem sok szabadidős programról is.

Végezetül Erdei Ferenc igazgató ismertette röviden a tanév rendjét és szólt a jubileumi év programjairól. Elmondta, hogy a tanév során az eddigiekben megszokott programok mind sorra kerülnek, így megtartják a túrákat, a Halloween-partit, a karácsonyi műsort, a farsangi rendezvényt, kórustalálkozót és a drámafesztivált, mindegyiket kicsit a 150. évforduló fényében. Emellett programokat indítanak a pedagógusok és a szülők számára, meghirdetik a pedagógusműhelyt. Az évfordulós tanév emellett ajándékokat is rejt a gyerekek számára, meghirdetik a 150 kilométeres kerékpártúrát, illetve ellátogatnak majd a diákokkal Nagykanizsára, a Giro d’Italia 2020-as zalai befutójára, valamint megrendezik a tanév végéhez közeledve a hagyományos Eötvös-napokat, illetve terveznek egy iskolatörténeti kiállítást is összeállítani.

Az igazgató hozzátette, hogy megújult az iskola honlapja, amin keresztül tájékoztatást adnak majd az intézmény életéről.

Az évnyitón műsort adtak a 2. osztályosok, valamint az iskola énekkara és a kisegyüttes, népdalokat énekelt Németh Lili, az elsősöket pedig ajándékkal köszöntötték a tanító nénik. A rendezvény zárásaként közösen énekelték el az iskola indulóját, amit Balázs Árpád zeneszerző írt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában