sokkal olcsóbb lesz a fűtés

2019.08.12. 17:30

Átadták a hőszigetelt és napelemekkel felszerelt csörnyeföldi hivatalt

Azok az önkormányzatok tudnak fejleszteni, az európai uniós vagy hazai forrásokhoz önrészt hozzátenni, amelyek a felelős gazda tudatával és szemléletével irányítják a településüket.

Gyuricza Ferenc

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata, középen Simon Zoltán, mellette balról Cseresnyés Péter, jobbról Bene Csaba

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Búcsúi programsorozat

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondta mindezt vasárnap kora délután Csörnyeföldön, ahol a település búcsúi programsorozata keretében felavatták a közös önkormányzati hivatal felújított épületét. Az ünnepi ceremónia gyakorlatilag a programsorozat nyitányát jelentette, azt megelőzően a szentmise jelezte, hogy a település ezen a napon ünnepli búcsúját, a szórakoztató és kulturális programok pedig az avatót követően kezdődtek meg.

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata, középen Simon Zoltán, mellette balról Cseresnyés Péter, jobbról Bene Csaba Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az átadott épületről elsőként Simon Zoltán polgármester beszélt. Mint mondotta, az közös tulajdonban van, Csörnyeföld mellett Muraszemenye, Kerkaszentkirály, Szentmargitfalva és Murarátka rendelkezik még tulajdonrésszel benne. A több mint negyven évvel ezelőtt átadott hivatal energetikai rekonstrukciójára 2016-ban nyújtottak be pályázatot, amely révén mintegy 24,5 millió forintos támogatást nyertek el. Maga a kivitelezés az előkészítés és különböző nehézségek miatt csak 2019 februárjában kezdődhetett meg, ennek során lecserélték a külső nyílászárókat, illetve hőszigetelő réteget kapott az épület, valamint napelemekkel is ellátták, így az energiaigénye minimálisra csökken. Emellett az önkormányzatok saját forrásból belső festési, s némi villanyszerelési munkákat is elvégeztek, de Simon Zoltán szerint további belső munkálatokra is szükség lesz.

Beruházások sokasága

Cseresnyés Péter az avatóbeszédében először a búcsúi hagyományok megőrzését és továbbvitelét méltatta, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat – európai uniós források igénybe vételével – jelentős összegeket fordít a vidéken élők életkörülményeinek javítására, hiszen az a céljuk, hogy a falvakban élők boldogulását is elősegítsék. Ezt beruházások sokasága jelzi, s további munkálatok is várhatóak.

Ennek jegyében az átadási ünnepségen Simon Zoltán és Cseresnyés Péter két további nyertes pályázatról is szólt. A Magyar falu programban Csörnyeföld 15 millió forintos támogatást nyert a faluház energiakorszerűsítésére, belső átalakításaira, továbbá a muraszemenyei háziorvosi rendelő felújítására és energia­racionalizálására két külön pályázati alapból összesen közel hatvanmillió forintot fordíthatnak a tulajdonos önkormányzatok.

Az ünnepségen Bene Csaba, a megyei önkormányzat alelnöke is felszólalt, szintén méltatva a beruházást. Ő arról beszélt, hogy a templom és a hivatal a falvak élni akarásának jelképe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában