nézetkülönbségek

2019.07.17. 07:00

Horthy Miklós portréjának megkoszorúzása vendégkönyv-bejegyzéseket generált

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban júniusban nyílt meg Feketéné Kovács Judit gépészmérnök festménykiállítása, központi helyen látható Horthy Miklós portréképével, amit a megnyitó alkalmával megkoszorúztak.

Hajdu Péter

Az esemény nyomán az emlékkönyvbe tett bejegyzésével tiltakozott Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Hóbor József, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének zalai elnöke, akik tegnap közös sajtótájékoztatón szóltak erről.

Elmondták, nem egy kép miatt tiltakoztak, hanem azért, mert az ábrázoltat a kiállításon pozitív történelmi személyként állították be, akinek képét megkoszorúzták. Mint elhangzott, ennek egy közintézményben nem lett volna szabad megtörténnie. Részletezték a Horthy Miklós kormányzósága alatt született zsidótörvényeket, történelmi forrásokra hivatkozva állították, a kormányzónak felelőssége volt a magyarországi zsidók nagy részének elhurcolásában.

Az alkotó Feketéné Kovács Judit is tájékoztatót tartott tegnap a múzeum vendégkönyvébe tett bejegyzések nyomán. Elmondta, a képet Horthy Miklós születésnapjának 151. évfordulója alkalmából festette, arról a történelmi személyiségről, aki a trianoni békediktátum után életben tudta tartani a maradék országot, ahol jelentős gazdasági fejlődés ment végbe kormányzósága alatt. Kijelentette, róla csak felsőfokon szabad beszélni. A kiállítás megrendezésében részt vállaló Paál István elmondta, a beírt vélemények szélsőségesen elfogult és történelmietlen megállapítást tartalmaznak, vagy zsigeri gyűlöletről árulkodnak. Paál István dicsérte a múzeum színvonalas rendezvényeit. Tóth János múzeumigazgató kijelentette, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum országos szakmúzeum, a MOGIM Alapítvány működteti, tavalyi és idei működésükhöz nem járul közpénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában