Az őshonos fajták megőrzésére fókuszálnak

2019.07.11. 07:00

Elindult a kertek szemléje Nagykanizsán

A szemlékkel tegnap elkezdődött A Magyarország legszebb konyhakertjei verseny városi fordulója. A nagykanizsaiak az idén is aktívak voltak, hiszen több kategóriában 23 kerttel neveztek.

Benedek Bálint

Salamon József (középen) kalauzolja a zsűrit a kertjében Fotó: Szakony Attila

programot először 2012-ben Karcag alpolgármestere hirdette meg. Az első felhívásra viszonylag kevesen jelentkeztek, aztán egyre többen, s tavaly már 370 település több mint 11 ezer kertművelője vett részt a megmérettetésen. A verseny internetes felületén olvasható, hogy a viadal eddigi hat éve alatt 604 település több mint 56 ezer kertművelője mutatta meg munkáját, valamint a programban részt vevő kertművelők hatására több mint 19 ezer új konyhakertet alakítottak ki országszerte. A felhíváshoz a kezdetektől csatlakoztak a kanizsaiak, akiknél minden évben szakemberekből álló zsűri vizsgálja, fotózza heteken keresztül az adott kategóriában résztvevők kertjeit, balkonjait.

Az idén Kálovics Andrea elnök vezetésével a zsűri tagjaként Nemes Anna, Konrád Németh Cecília és Lancsák Lajos járja a várost, s annak környékén található zártkerti övezeteket. Ettől az évtől a csapattal tart Bedő Richárd, a program városi koordinátora, illetve még két diák, Balogh Eszter és Bacsi Levente segíti a munkát.

Salamon József (középen) kalauzolja a zsűrit a kertjében Fotó: Szakony Attila

– Az országos program küldetése, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük – mondta Kálovics Andrea. – A kertművelők kitartó munkáját megbecsüljük, s másokat arra inspiráljunk, hogy a példájuk nyomán még többen műveljenek konyhakertet. Az idén figyelünk a táji sajátosságokkal rendelkező, illetve saját megőrzésű régi növényfajtákra. Ebben a gazdáknak nagy segítségükre lehet az ország legnagyobb speciális növényi génbankja, ahol az őshonos zöldségekre és gyümölcsökre fókuszálnak.

A kanizsaiak büszkék lehetnek a miklósfai kerékrépára, a kiskanizsaiak a lila hagymára, de az alma-, barack- és szilvatermesztésben is sikeresek. Az előző évekhez hasonlóan balkon, mini, normál, zártkerti zöldséges, gyümölcsös, vegyes és közösségi kategóriákban lehetett nevezni.

 

A Kanizsához közeli Nagybagolai hegyen gazdálkodó Salamon József a kezdetektől nevez a versenyre. Több díjjal büszkélkedhet, de a legnagyobb elismerést az jelenti számára, ha minőségi bioterményekkel töltheti fel a családja éléskamráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában