Egy nemzet vagyunk

2019.06.06. 07:00

Trianoni emlékestet rendeztek a Hevesi-színházban

Csaknem egy évszázada, hogy a magyarok elveszítették országuk területének kétharmadát, tízből három magyar ember pedig idegen országok fennhatósága alá került.

Magyar Hajnalka

Boldog békeidők… Egy pillanat a Bekecs Néptáncegyüttes táncjátékából Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester beszédében hangzottak el a fentiek a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulója alkalmából rendezett keddi emlékesten a Hevesi-színházban. A dátum 2010 óta egyben a Nemzeti Összetartozás Napja is, hiszen ami Magyarországból földrajzilag elvétetett, az szellemileg mindig a része maradt – folytatta. A szónok Padányi Viktor és Wass Albert szavait idézve érzékeltette, miként élte át 1920. június 4-ét, „Magyarország keresztre feszítésének napját” egy 18 éves gimnazista, s miként tanulták erdélyi fiatalok titkos helyeken összegyűlve a magyar himnusz sorait. Trianon, ami a balsors, a gyász és a megalázás jelképévé vált, váratlanul és felkészületlenül érte a magyar társadalmat. A sokk, amit okozott, máig érezteti hatását. Mégis legyőzhetjük, ha hisszük, hogy összetartozunk, és tudjuk, hogy bár a térség 8 országában élünk, mégis egy nemzet vagyunk, amit nem területe, hanem szellemisége tesz naggyá – hangoztatta Balaicz Zoltán.

Boldog békeidők… Egy pillanat a Bekecs Néptáncegyüttes táncjátékából Fotó: Pezzetta Umberto

Az emlékestet a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes táncszínházi produkciója koronázta, a csoport a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutatón a legjobb határon túli előadó különdíját érdemelte ki. Ember az embertelenségben című koreográfiájukkal léptek a közönség elé, amelynek soraiban számos notabilitás foglalt helyet. Az irodalmi idézetekkel, vetítésekkel fűszerezett táncjáték – mint az Adytól kölcsönzött címből is kitűnik – az elmúlt évszázad érzelmi sűrítményét adta, tükröt tartva a történelemnek kiszolgáltatott ember hányattatásainak. A produkcióból az együttes a trianoni szerződés ma kezdődő emlékévében 100, többségében határon túli helyszínt érintő turnét tart, a magyar kormány támogatásával. Zalaegerszegi fellépésük ennek nyitánya volt.

A műsorban közreműködött Pál Krisztina énekesnő és Besenczi Árpád Jászai Mari-díjas színművész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában