értéket teremtett

2019.06.05. 16:00

Tábla Nagykanizsán Krátky István tiszteletére

A város néhai polgármesterének, a „szív- és példaemberként” ismert Krátky Istvánnak a tervek szerint még idén emléktáblát állít a város.

Szabó Zsófia

Balogh László Krátky István egykori lakhelyénél Fotó: Szakony

Krátky István 1930 és 1944 között volt Kanizsa első embere. Munkássága ma is példaértékű. Ezt Balogh László önkormányzati képviselő, a humán bizottság elnöke mondta, aki az emléktábla állítását kezdeményezte.

– Számos téren alkotott maradandót Krátky István – fogalmazott Balogh László. – Hosszan lehetne sorolni, hogy 14 éves városvezetői munkája alatt mennyi mindent tett Kanizsa fejlődéséért. A mai városlakók sok olyan dologgal találkozhatnak, ami neki köszönhető. Több iskolát építtetett, városi működésbe vette az izraelita felsőkereskedelmi iskolát, anya- és csecsemővédőt, bábaképzőt, óvodát hozott létre. Ezek mellett többek közt a református, illetve a piarista templom, a kórházkápolna építtetése, árva és szegény gyerekeknek balatonberényi üdülő létrehozása, sport­uszoda, városi zeneiskola, megannyi emlékmű, a MAORT lakótelep megvalósítása mind-mind Krátky Istvánnak köszönhető. Ahogy a lengyel átmenekítő tábor létesítése is: több ezer embert, köztük nagyon sok zsidót mentett meg a háború idején. Azonban a nyilasok hatalomra kerülésekor menesztették a polgármesteri székből. Később pedig a kommunisták fosztották meg minden vagyonától, majd családjával együtt a Hortobágyra hurcolták. Tizenöt hónapot töltöttek ott, majd Ócsára

kerültek. Hányattatott élete utolsó felében raktárosként dolgozott, majd 1956-ban elhunyt.

Balogh László Krátky István egykori lakhelyénél Fotó: Szakony

A Batthyány Lajos Gimnázium diákjai a közelmúltban készítettek egy szöveges, képpel illusztrált gyűjteményt azokról a városban fellelhető dolgokról, amik Krátky Istvánnak köszönhetők. És hamarosan elkészülhet az emléktábla is.

– A Kazinczy utca 6. számú ház lenne a helyszín, ahol utolsó éveiben a családjával élt – folytatta a képviselő. – A márciusi közgyűlésen közzétett javaslatomat Dénes Sándor polgármester pozitívan fogadta, és válaszában jelezte: az emléktábla állításának kezdeményezését az önkormányzat üdvözli, támogatja, és várhatóan idén elkészítteti.

Balogh László szerint a távolabbi tervek között egy Krátky István szobor állítása is szerepel Nagykanizsán.

A bizottsági elnöktől megtudtuk: az egykori polgármester leszármazottja révén a mai napig jelen van Kanizsa életében. Krátky István unokája, dr. Lugos Margit fogorvos többször ellátogatott a városba. A közelmúltban nagyapja több mint egymillió forint értékű hegedűjét ajándékozta a városnak azért, hogy tehetséges diákok, zenetanárok használhassák. Ez a hangszer a közelgő múzeumok éjszakáján lesz majd először látható a nagyközönség számára a Thúry-múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában