régi magyar márkával ismerkedtek

2019.06.04. 10:00

Megszerették a Dutrát a Bolyai-iskolások

A Bánfai Gépgyűjteménybe látogatott a minap a nagykanizsai Bolyai János Általános Iskola 5/B osztálya. A látogatás nem volt véletlen, hiszen a diákok osztályfőnöke, Bánfai Adrienn, a családi gyűjteményt mutatta be.

Horváth-Balogh Attila

Az ötödikesek Emmával (kissé takarásban…), az UE-28-as Dutrával is fotózkodtak. A traktor „nyergében” Bánfai Adrienn osztályfőnök Fotó: ZH

– Egy éve készültünk a diákokkal a kirándulásra, elmondhatom, hogy év végére igazi kis dutrás osztály lett belőlük. Úgy érzem, sikerült átadnom nekik azt a gépszeretetet, s magyarságtudatot, amit hosszú évek óta képviselünk a családommal – bocsátotta előre Bánfai Adrienn.

A program változatos volt, minden a legendás magyar traktormárka, a Dutra köré fonódott, melynek számos típusát őrzi a gépgyűjtemény. A gyerekek hallhatták a motor jellegzetes, semmi mással össze nem hasonlítható pöfögését, sőt, ki is próbálhatták, milyen Dutra-ülésbe pattanni.

Az ötödikesek Emmával (kissé takarásban…), az UE-28-as Dutrával is fotózkodtak. A traktor „nyergében” Bánfai Adrienn osztályfőnök Fotó: ZH

– Igyekeztem emlékezetes pillanatokat nyújtani diákjaimnak, ezért Emmával, a kalocsai motívumokkal díszített Dutra UE-28-as gépemmel minden tanulót vittem egy kört – magyarázta a pedagógus. – Édesapám, Bánfai Zsolt pedig traktoros falutúrára indult a gyerkőcökkel, akik a pótkocsin utazva magyar népdalokat énekeltek széles jókedvükben. Csapatverseny keretében megemlékeztünk a magyar traktormárka egyik kiemelkedő tervezőjéről, Korbuly Jánosról, akiről tanultak már a diákok hon- és népismeret tantárgy keretében is. Tárlatvezetés keretében ismerkedhettek meg a matuzsálemek történetével, mely során édesapám révén szakmai, gépészeti szemszögből is kaptak betekintést a diákok.

Adrienn hozzátette: úgy érzi, az elmúlt egy évben sikerült a gyerekeket dutrás szellemben nevelnie, amit fényesen igazol, hogy egyik diákja a nap végén magabiztosan közölte; ha hazamegy, megmondja édesapjának, hogy Dutrát szeretne ő is, hiszen elfér az udvarukban…

– Ebből tudom, hogy megértették ezek a gyerekek, mekkora kincseket hagytak ránk őseink – zárta mondandóját Bánfai Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában