Borban az igazság

2019.06.24. 11:30

Fröccsnap az Antal-pincében: A szén-dioxid kihozza a bor rejtett zamatait

Az Antal pince szervezésében szombaton ötödik alkalommal rendezték meg a szőlőhegyen a Fröccsnapot, mely a népszerű hungarikum kultúráját hivatott népszerűsíteni.

Benedek Bálint

A pince szomszédságában található Gazdag Attila, a ­fröccsnap ötletgazdájának birtoka, aki öt évvel ezelőtt úgy érezte, hogy a pálinka mellett bizony a fröccs elismertségét is növelni kellene.

– Az eseményen a minőségi borokat készítő cserfői termelők nedűit is megismerhették a látogatók – folytatta. – Többféle keverési arány ismert, a legismertebb a kisfröccs, melynél egy deciliter borhoz ugyanannyi szódát kevernek. Vannak extrém verziók is, például a Krúdy-fröccsben kilenc deci borhoz mindössze egy deci szódavíz jut, ennek az ellentettje a sóher névre hallgat.

Gazdag Attila szerint nem számít „merényletnek” a bort ilyenformán vizezni, bizonyos esetekben a szén-dioxid felerősít az egyébként rejtett zamatokat. A gáz valósággal magával ragadja az illatkomponenseket. Erre jó példa a manapság oly elterjedt rozéfröccs, ebben az esetben kifejezetten használ a szódavizes rásegítés, ugyanis azonnal kirobban belőle a könnyed bogyós gyümölcsökre jellemző íz, szörpös hangulatot idézve a szájban.

Veres Balázs (balról), Nagy Lajos, Gazdag Attila szerint vannak olyan borok, amelyeknek kifejezetten használ a szóda Fotó: Gergely Szilárd

Az Antal-pince tulajdonosa, Nagy Lajos hozzátette: a jó borból készül a finom fröccs, vagyis a szürkebarát, a chardonnay, a sauvignon blanc tökéletes alanyok erre a célra. Szepetnekről, Ábrahám ­János birtokáról származik az a közel kétszáz éves, főfás prés, mely pultként szolgált ezen a napon, s tette még autentikusabbá az italfogyasztását.

Az egyik vendég, Veres Balázs a haverokkal szokott sö­rözni, a borozás eddig nem az ő műfaja volt, ám mint mondta: ez után az alkalom után úgy érzi, hogy szorosabb barátságot köt a fröccsel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában