2019.06.24. 11:30
Fröccsnap az Antal-pincében: A szén-dioxid kihozza a bor rejtett zamatait
Az Antal pince szervezésében szombaton ötödik alkalommal rendezték meg a szőlőhegyen a Fröccsnapot, mely a népszerű hungarikum kultúráját hivatott népszerűsíteni.
A pince szomszédságában található Gazdag Attila, a fröccsnap ötletgazdájának birtoka, aki öt évvel ezelőtt úgy érezte, hogy a pálinka mellett bizony a fröccs elismertségét is növelni kellene.
– Az eseményen a minőségi borokat készítő cserfői termelők nedűit is megismerhették a látogatók – folytatta. – Többféle keverési arány ismert, a legismertebb a kisfröccs, melynél egy deciliter borhoz ugyanannyi szódát kevernek. Vannak extrém verziók is, például a Krúdy-fröccsben kilenc deci borhoz mindössze egy deci szódavíz jut, ennek az ellentettje a sóher névre hallgat.
Gazdag Attila szerint nem számít „merényletnek” a bort ilyenformán vizezni, bizonyos esetekben a szén-dioxid felerősít az egyébként rejtett zamatokat. A gáz valósággal magával ragadja az illatkomponenseket. Erre jó példa a manapság oly elterjedt rozéfröccs, ebben az esetben kifejezetten használ a szódavizes rásegítés, ugyanis azonnal kirobban belőle a könnyed bogyós gyümölcsökre jellemző íz, szörpös hangulatot idézve a szájban.
Az Antal-pince tulajdonosa, Nagy Lajos hozzátette: a jó borból készül a finom fröccs, vagyis a szürkebarát, a chardonnay, a sauvignon blanc tökéletes alanyok erre a célra. Szepetnekről, Ábrahám János birtokáról származik az a közel kétszáz éves, főfás prés, mely pultként szolgált ezen a napon, s tette még autentikusabbá az italfogyasztását.
Az egyik vendég, Veres Balázs a haverokkal szokott sörözni, a borozás eddig nem az ő műfaja volt, ám mint mondta: ez után az alkalom után úgy érzi, hogy szorosabb barátságot köt a fröccsel.