A főzőcsapatok is kitettek magukért

2019.06.24. 07:00

Dutrák seregszemléje Borsfán

A falunap keretében az idén nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton a veterángép- és Dutra-bemutatót. A felvonulás helyett ezúttal talpon lehetett megtekinteni a gondosan felújított járgányokat.

Benedek Bálint

A tetovált séfet, Serényi Zsoltot lenyűgözték a bográcsban készült ételek, melyek jól elkészítve szerinte kiváló minőséget képviselnek

Jetzin István polgármester ottjártunkkor elmondta: a szervezőkkel és az önkormányzattal közösen úgy döntöttek, hogy csak minden második évben tartják meg a felvonulással színesített Dutra-fesztivált. Ezért az idei rendezvényen a labdarúgópálya mellett csak megcsodálni lehetett a járműveket.

– Olyan programcsokrot állítottunk össze, mely minden korosztályhoz szólt, összetartva a közösségeinket – folytatta a településvezető. – Az egészséges életmód jegyében pél­dául Béres Alexandra fitneszműsorral mozgatta át a hölgyeket, ugyanakkor nagy sikert aratott a tetovált séf, Serényi Zsolt és barátja, Vajtó László főzőshow-­bemutatója is.

Az idén ők ketten zsűrizték a főzőversenyen induló csapatokat. Serényi Zsolt rajong a tűz erejéért, zamata miatt az amerikai stílusú grill- és barbecue-ételeket kedveli, ám nem állnak tőle távol a hagyományos, kondérokban rotyogó finomságok sem. Minden társaságnál megízlelte az ínyenc­ségeket, s a pozitív, illetve negatív kritikákat is megosztotta az együttesekkel.

A férfiak szívét a mai napig megdobogtatja a Dutra. Horváth Károly (balról), Wolf Attila és Bánfai Zsolt Fotók: Gergely Szilárd

– Szerencsére több volt a kellemes élmény, érezhetően bevált receptek alapján dolgoztak a csapatok – mondta Serényi Zsolt. – Egyszerű, de nagyszerű ételek készültek, amiket ugyanolyan gondossággal illik elkészíteni, mintha a családra főznénk. Figyelni kell arra, hogy ne égjenek le a hozzávalók, és a fűszerezettségben megtalálják a harmóniát, sok friss zöldséget, zellert, petrezselyemzöldet használjanak. Ilyenkor sokan hajlamosak valamiféle extra különlegességgel készülni, de az a legjobb, ha maradnak a tradícióknál.

Most vissza a Dutrákhoz, melyek mellett valóban nem lehetett szó nélkül elmenni. A nap folyamán főleg a férfiak, valamint a gyerekek néztek be a motortérbe, gyönyörködtek a felújított alkatrészeken és a változatos kivitelezésben. A hat kiállított csoda mind Bánfai Zsolt keze munkáját dicséri, aki csapatával a rendezvényt megelőző este egy zöld színűre fújt példányon dolgozott.

A tetovált séfet, Serényi Zsoltot lenyűgözték a bográcsban készült
ételek, melyek jól elkészítve szerinte kiváló minőséget képviselnek

– Roncsaink már huszonöt éve vannak, de a felújítással tíz éve foglalkozunk – fogalmazott. – Kizárólag a Dutra U28 szériának az eltérő típusait vonultattuk fel, a szám a lóerők mennyiségére utal. Műszakilag és megjelenésben is különböznek egymástól, de mindannyian magyarok. Több gazda kivételes „jószágként” kezeli a földjén, s karbantartja ezeket a gépeket, mely hamar az ember szívéhez nő. Ahogyan az enyémhez is, hisz a Dutrát magyar kezek rakták össze. A célunk az, hogy ezeket kitűnő állapotban, mégis korhűen megőrizzük az utókor számára.

A baranyai Hobol településről érkezett Haraszti Sándor, aki korábban használta a Dutrákat. Mostanában viszont csak szeretgeti, szerinte hálás szerkezetek, amikről egykor azt mondták: egy vödör gázolajjal egész nap szorgalmasan dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában