Újhegyi Borbarátok Egyesülete

2019.05.14. 14:00

Így művelték a szőlőt eleink

Elsősorban idegenforgalmi- turisztikai célokat szolgálna, de közösségi helyként is használhatják a helyiek azt a 19–20. század fordulóján épült régi boronapincét, amelyet a község melletti Újhegyre telepítenek át.

Gyuricza Ferenc

A boronapince alapozásakor időkapszulát helyeztek a betonba. A képen elöl balról Kaj István Fotó: Gyuricza Ferenc

A program kivitelezője az Újhegyi Borbarátok Egyesülete, amely programok szervezése mellett a hegyi birtokok gondozásához is igyekszik segítséget nyújtani a helyi gazdálkodóknak.

– A legújabb projektünk egy régi boronapince felállítása az Újhegy legmagasabb pontján – mondta Kaj István, az egyesület elnöke, aki egyben a település polgármestere is. – Az egykori népi építészet sajátosságait őrző, a 19–20. század fordulóján épült pincére Pusztaedericsen találtunk rá. A tulajdonos hozzájárult az áttelepítéshez, s közben sikerült egy ugyanabból a korból származó faorsós prést is felkutatnunk, így azt is elhelyezzük a pincében.

A boronapince alapozásakor időkapszulát helyeztek a betonba. A
képen elöl balról Kaj István Fotó: Gyuricza Ferenc

Kaj István hozzátette, a boronapincével azt szeretnék a térségbe látogatóknak bemutatni, hogy több mint száz éve milyen körülmények között művelték a szőlőt, s készítettek borokat eleink. A pincénél ezért a falusi életmódhoz kapcsolódó szőlőmegmunkáló és -feldolgozó eszközöket is el kívánnak helyezni, ezek egy része szintén a helyiek rendelkezésére áll már.

– A boronapincét közösségi épületként is használjuk majd, s a dombháton gazdálkodóknak is lehetőséget biztosítunk arra, hogy itt fogadják vendégeiket – folytatta az egyesületi elnök. – Jelenleg az alapozási munkáknál tartunk, jó idő esetén ezen a héten teljesen elkészül az aljzat. A folytatást a június 8-i, 3. Újhegyi Kézműves Nap utánra tervezzük.

Kaj István hozzátette: az alapozáskor a munkát végzők nevét és egy borospoharat tartalmazó időkapszulát, továbbá egy palack Irsai Olivér bort is elhelyeztek a betonba. További hír az egyesület háza tájáról, hogy a Bethlen Gábor Zrt. által kezelt Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán kétmillió forintot nyertek működési célú kiadásokra, eszközbeszerzésre és programok megvalósítására. Ebből többek között egy korszerű vízprést kívánnak vásárolni, amelyet az egyesületi tagok térítésmentesen vehetnek majd igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában