Szent Flórián mai követői

2019.05.07. 07:00

Dicséreteket és jutalmakat adtak át a Zala megyei tűzoltónapon

Az önök hivatásának védőszentje, Szent Flórián, akit Isten tűzoltójaként is szoktak nevezni, az önfeláldozás, a másoknak való segíteni akarás, a bajtársiasság megtestesítője.

Arany Gábor

Az ünnepséget koszorúzás zárta a templom előtti Szent Flórián-szobornál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Ezt Manninger Jenő országgyűlési képviselő fogalmazta meg beszédében hétfőn, a búcsúszentlászlói templomban megtartott megyei tűzoltónapon. Szent Flórián olyan erényeket testesít meg, amelyek nélkül a tűzoltók munkáját sem lehet ellátni, tette hozzá. Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé, idézte a politikus a tűzoltók hitvallását. Ahogy fogalmazott: aki a katasztrófavédelemben dolgozik, ezekkel az erényekkel mind rendelkeznie kell. Önfeláldozó munka, a bajba jutottak megsegítése, a védelmező figyelem, a csapattársak iránti örökös elkötelezettség a jellemzőjük, legyen szó hivatásos kötelékről vagy önkéntes munkáról.

Az ünnepséget koszorúzás zárta a templom előtti Szent Flórián-szobornál
Fotó: Arany Gábor

– Az önök hivatása nem más, mint a mentés: életet, értékeket. Ez a nap a köszöneté, hogy önök vannak, és elhivatottsággal védik meg mindennapjainkat – fogalmazott. Flórián nemcsak katona volt, jelképpé, példaképpé vált, szentté avatták emberségéért, bátorságáért. Ezt már Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta, amikor köszöntötte a megye tűzvédelmében és a tüzes mesterségben dolgozókat. Ne feledjük, bár a tűzoltó önként megy szembe a vésszel, őt is várja otthon gyermek, házastárs, szülő, akik sok lemondás mellett támogatásukkal, megértésükkel szerető gondoskodásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a tűzoltók a szolgálatban a maximumot nyújthassák.

– Emlékezzünk azokra a tűzoltókra is, akik szolgálat teljesítése közben sérültek meg vagy vesztették életüket, köszönjük áldozatukat – tette hozzá. Az igazgató elismeréssel szólt a kéményseprőkről is, akiknek munkája kiemelkedően fontos a vörös kakas megfékezésében. Egri Gyula szavai után többeket dicséretben és tárgyjutalomban részesítettek. A szentmisével kezdődött tűzoltónapi ünnepséget koszorúzás zárta a templom előtt álló Szent Flórián- szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában