Együttműködés és problémamegoldás művészete

2019.05.15. 14:00

A BGE Gazdálkodási Karán külön kurzuson tanulják, hogyan kell saját brandet építeni

Múlt csütörtökön rövid, velős értékelés után már másod­ízben vehettek át a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg hallgatói egy úgynevezett extrakurrikuláris kurzuson való részvételt igazoló tanúsítványt dr. Gubán Miklós dékántól.

Matyovszky Márta

Dr. Gubán Miklós dékán, Balázsné dr. Lendvai Marietta, Nagyné Halász Zsuzsanna, Zsupanekné dr. Palágyi Ildikó trénerek és a hallgatók: hátsó sor Szemes Bence, Hant Dominik, Nérel Eleonóra, Kovács Fanni, Farkas Dávid, első sor Pálfi Nóra, Fitos Anita, Csabi Virág, Góczán Judit Fotó: a szerző

A kurzus a Személyes brand fejlesztése címet viselte. Arról van szó, hogy hogyan tudják a hallgatók a saját „márkájukat” – brandjüket – a munkaerőpiaci igényekhez igazítva tudatosan építeni és fejleszteni.

A BGE Gazdasági Kar Zalaegerszeg négy oktatója, Balázsné dr. Lendvai Marietta főiskolai docens, Zsupanekné dr. Palágyi Ildikó tanszékvezető, főiskolai docens, dr. Tóth Zsuzsanna adjunktus és Nagyné Halász Zsuzsanna adjunktus erre a célra szolgáló pályázat keretén belül rendkívül összetett, innovatív és előretekintő programot hozott létre. Ennek első lépéseként Balázsné dr. Lendvai Marietta és dr. Tóth Zsuzsanna kidolgozta azoknak a képességegyütteseknek (kompetenciáknak) a keretrendszerét, amely révén lehetőségük nyílt arra, hogy az első évfolyamos alapképzésben és a felsőoktatási szakképzésben mérni tudják a hallgatók bemeneti értékeit, majd ezek alapján elkészítve kinek-kinek az egyéni kompetencia-térképét, fejlesztési programot ajánljanak részükre.

A program magában foglalja a végzés előtt álló hallgatók fejlődésének regisztrálását is, az elérni kívánt kompetenciák mérésével. A programot kidolgozó és a kurzust levezető oktatók jól tudják, hogy a munkaerőpiac a szakismeret mellett egyre hangsúlyosabban keresi és értékeli a „soft skilleket”, képességeket, amelyek számos területet érintenek:

Hogy mi ezek? Képesség az együttműködésre multikulturális közegben, azaz sokszínű emberekkel, képesség a megfelelő időkezelésre és a fontossági tényezők felismerésére (priorizálás), a digitalizáció hatásának felismerése az üzleti életben, képesség hálózatépítésre, majd annak fenntartására és fejlesztésére, képesség a komplex problémamegoldásra.

A személyes brand fejlesztését célzó 2018/19. évi kurzusba 25 diák kapcsolódott be. A kurzus az alábbi tematikát tartalmazta: a brand­építés szerepe és fortélyai, a kreativitás fejlesztése, problémamegoldás és konfliktuskezelés, rendszerszemlélet és szervezőkészség, időgazdálkodás és karriermenedzsment.

A munkaerőpiaci érték növelésén túl a hallgatói lemorzsolódás csökkenését, az önismeret fokozását (hiányosságok, gyengeségek azonosítása), a kompetenciák fejlődését tűzte ki az oktatói team.

– Nagyon gyakorlatias volt a képzés, minden alkalommal igen motiváltan hagytam el az órát, megyek és megváltom a világot hangulatban, és ez rendkívül hasznos volt – hallhattuk Fitos Anita hallgató véleményét.

Dr. Gubán Miklós dékán, Balázsné dr. Lendvai Marietta, Nagyné Halász Zsuzsanna, Zsupanekné dr.
Palágyi Ildikó trénerek és a hallgatók: hátsó sor Szemes Bence, Hant Dominik, Nérel Eleonóra, Kovács Fanni, Farkas Dávid, első sor Pálfi Nóra, Fitos Anita, Csabi Virág, Góczán Judit Fotó: a szerző

– Számomra az időgazdálkodás volt fontos, tanultam olyan technikákat, amelyeket most már alkalmazhatok is – mondta Csabi Virág.

– Nekem tetszett a kreatív önéletrajzírás lehetősége – tette hozzá Kovács Fanni.

– A rendezvényszervezéses feladattal nyert tapasztalatokat rövid távon alkalmazni tudom HÖK-ös munkámban – így az előző kurzuson részt vett Farkas Dávid.

– Mi hatáskörök megfogalmazása után költségeket és bevételeket számoltunk, élvezetes és produktív csoportmunkának bizonyult – Nérel Eleonóra zárta a szót.

Balázsné dr. Lendvai Marietta hozzátette, várakozásuk szerint majd a munkába állás után fog megmutatkozni a hallgatók számára a kurzus igazi haszna, de azt is remélik, hogy az élet más területein is alkalmazni tudják az itt szerzett ismereteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában