Ereklye

2019.04.03. 16:32

Visszakerültek a Festetics-kastélyba a nemesi étkészlet darabjai

Nem csak iskolaalapító és irodalompártoló mecénás volt I. Festetics György, hanem híresen figyelmes vendéglátó is. Mivel keszthelyi kastélyéban többször vendégül látta az uralkodóház tagjait – József nádort és Ferdinánd főherceget – szükség volt a királyi főkhöz illő terítékre.

Keszey Ágnes

A főúri étkezéseket bemutató kiállítás része lesz a kastélyba visszakerült étkészlet Fotó: A szerző

A kastély hajdani porcelán, ezüst, üvegkészleteinek jó részének nyoma veszett az évszázadok során, azonban a közelmúltban egy bécsi árverésen olyan aranyozott ezüsttárgyakat kínáltak eladásra, melyek egykor a Festeticsek birtokában voltak. Ezeket a magyar állam vásárolta meg hat millió forintért – ez volt a kikiáltási ár. A bécsi fémjel tanúsága szerint 1796-ban készült az a 12 ezüsttányér, kisebb és nagyobb fedeles és fedél nélküli kelyhek – majd a pohárkészletet bővítették 1817-ben – melyet sajtótájékoztatón mutattak be és adtak át a kastélynak szerdán.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója a kastély fejlesztéséről és a kormányzati támogatásról szólt, majd Manninger Jenő országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A Festetics örökségről és annak bemutatásáról, a fejlesztések jelentőségét emelte ki. Az eseményen jelen volt dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, aki Keszthely Seuso-kincseiként említette a nemesi étkészletet.

Manninger Jenő, dr. Tuzson Bence, Nagy Bálint alpolgármester, dr. Virág Zsolt és Pálinkás Róbert az étkészletet bemutató sajtótájékoztatón Fotó: A szerző

- Egy nemzet akkor képes nemzetként megmaradni, mikor képes megőrizni saját múltját, saját történelmét. De mindezt úgy teszi, hogy ezt a múltat, ezt a történelmet nem zárja vitrinbe, hanem úgy tekint rá, mint kis mozaikdarabokra. Olyan mozaikdarabokra, melyekből képes felépíteni a jelent., a jelen darabjaiból pedig képes felépíteni a jövőt. Mert egy nemzet mindig a múltjából táplálkozik és a jövőbe kell, hogy mutasson. Erről szólnak a Nemzeti Kastélyprogram fejlesztései is és az, amikor arról beszélünk, hogy ha belépünk egy ilyen kastélyba, érezzük annak a hangulatát- mondta az államtitkár. dr. Tuzson Bence meglepetéssel is szolgált. Mint felidézte: a kehelykészlet hiányos, de az árverés után hosszas kutatás révén egy osztrák családtól előkerült még egy darab- ezt a sajtótájékoztatón személyesen helyezte el az étkészlet darabjai közé.

A főúri étkezéseket bemutató kiállítás része lesz a kastélyba visszakerült étkészlet Fotó: A szerző

Mint mondta: két darab hollétéről nem tudnak, de ha sikerül megszerezni, ezek is visszakerülnek a kastélyba. dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a gyűjtőknél, magánszemélyeknél lévő műtárgyak visszavásárlásáról, s azok eredeti helyére való visszakerüléséről szólt. Az aranyozott ezüst étkészletet hamarosan a látogatók is megtekinthetik, hiszen egy pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés részeként megvalósul a Festetics család nagyebédlőjének rekonstrukciója: itt a főúri étkezéseket bemutató kiállítás készül, melynek legfontosabb eleme lesz a gazdagon terített, 12 személyes érkezőasztal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában