az iskolai szünet kezdetétől minden nap nyitva tart majd

2019.04.14. 17:00

Megnyílt a gyenesdiási termelői piac

A keszthelyi egyetemen nemesített burgonyák, a helyi Kertbarát kör paprikakrémjei és csilis pálinkái, sajt, málnalekvár, díszes tojások, pöttyös unikornisfigura- ez csak néhány termék, melyet helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálnak a gyenesdiási piacon.

Keszey Ágnes

Szombattól ismét várja a vendégeket a termelői piac. A megnyitón Gál Lajos polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntője után fellépők szórakoztatták a közönséget. A szezonálisan működő árusítóhelyen helyi és környékbeli termelők kínálják zöldségeiket, gyümölcseiket és ezekből készült finomságaikat, vannak rétesek, sütemények, s kézművesek is jelen vannak egyedi portékáikkal.

Már a büfék is megnyitottak a gyenesdiási piacon
Fotó: Keszey Ágnes

-A leginkább kedvelt az akác és hárs, de van réti virág, repce és napraforgó méz is. Én először vagyok itt – árulta el Takács István keszthelyi méhész. Távolabbról, Felsőrajkról is érkezett termelő.

-Három hektáron termesztünk málnát, ebből készült szörpöket és különböző ízesítéssel lekvárokat is kínálunk. A családi gazdaságban méz előállításával is foglalkozunk – mondta el Czémán Ildikó. Egy másik asztalnál, Móri Károlyné díszes tojásait nézegette dr. Ruzsa Győző.

Kézművesek is kínálják alkotásaikat
Fotó: Keszey Ágnes

-Érdekel a tojásfestés és a mézkészítés is. A fiatalok műsorát is örömmel láttam – mesélte a férfi.

A vendéglátóhelyek kínálnak egészséges ételeket kínálnak, van barbecue és halsütöde is. László Beáta piacfelügyelőtől megtudtuk, hogy egyelőre hétvégente, majd az iskolai szünet kezdetétől minden nap nyitva tart a piac a délutáni óráktól, s különösen népszerű az esti nyitva tartás. Idén is több programot kínálnak: indulnak a közkedvelt gombatúrák, s lesznek zenés estek.

Ezek is érdekelhetik