Dalos férfiak

2019.04.26. 07:00

Húszéves jubileumukat ünneplik a Dobronaki Nótázók

Húsz éve alakult meg a Muravidék jelenleg egyetlen csak férfiakból álló népdalkórusa, a Dobronaki Nótázók. A most 14 fővel működő énekegyüttes az egész évet a jubileumnak szenteli, az ünnepi sorozat legkiemelkedőbb eseményét péntek este tartják a történelmi Hetés központi településén.

Gyuricza Ferenc

A Dobronaki Nótázók nagyszabású gálaműsorral készül az évfordulóra Fotó: Gyuricza Ferenc

A Dobronaki Nótázók tagjai nagyszabású ünnepi gálaműsor keretében emlékeznek meg alakulásuk huszadik évfordulójáról. Az együttes művészeti vezetője, Kardos Endre elmondta: két önálló dalcsokorral lépnek fel, ezek egyikét muravidéki dalokból állították össze, a másik egy asszonycsúfoló tematikájú vidám összeállítás lesz, de egyéb szerepekben is feltűnnek a színpadon.

– Nemcsak a Muravidéken, úgy összességében is kevés a tisztán férfikórus, jelentősen kisebb a számuk, mint a női kórusoké vagy a vegyes karoké – mondta Kardos Endre. – A Muravidéken a Dobronaki Nótázók volt az első, ilyen tekintetben tehát úttörőknek számítottunk. Aztán közben megalakult a Muravidéki Nótázók, amely jelenleg nem működik, tehát megint egyedül maradtunk. Zalában sincs nagy merítési lehetőség, talán a csesztregi pávakör az egyetlen, amely hosszú évtizedek óta működik.

Kardos Endre hozzátette: egy népdalkórus hosszú távú működésének elengedhetetlen feltétele az utánpótlás. Szerencsésnek mondhatják magukat, hogy elsősorban a jelenlegi csoportvezető Varga Józsefnek köszönhetően immár másodszor sikerült fiatalokat bevonni a munkába, így jelenleg 14 főt tesz ki a tagságuk.

– Szükség van ennyi énekesre, hiszen ez egy amatőr művészeti csoport, azaz senkitől sem várható el, hogy minden alkalommal ott legyen a fellépéseken és a próbákon – mondta a művészeti vezető. – Nem is ez a fő cél, sokkal inkább az, hogy jól érezzük magunkat a szerepléseken, élvezzük egymás társaságát és barátságát.

A Dobronaki Nótázók nagyszabású gálaműsorral készül az évfordulóra Fotó: Gyuricza Ferenc

Kardos Endre szerint a Dobronaki Nótázók abból a szempontból is unikum a népdalkórusok palettáján, hogy a dalcsokrok zenei kíséretéhez nem autentikus hangszereket használnak. A csapathoz tíz éve csatlakozott zalaegerszegi Lőrincz Károly gitárral színesíti a hangzást, van harmonikásuk, ő maga pedig furulyával, fuvolával vagy a tárogatót helyettesítő szoprán szaxofonnal kíséri az énekdallamot.

– Ha a folkrendőrség szigorúbban venné a feladatát, le is tartóztatna bennünket – jegyzi meg tréfásan, majd az idei eredményekről, tervekről beszél. Mint mondja, fenntartóik, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület segítségével másodszor pályáztak sikeresen a Csoóri Sándor Alaphoz. Az első körben elnyert összegből új fellépőruhákat készíttettek, s hangszert vásároltak, most pedig újabb hangtechnikai felszereléssel bővítették eszköztárukat, illetve az elnyert összeg egy részét egy vajdasági, kupusinai vendégszereplés költségeire fordítják. Emellett a Magyar Nemzetiségi Művelődési Egyesület jóvoltából és anyagi támogatásával hárman elutazhatnak Erdélybe, a Muravidék Néptáncegyüttes által szervezett tanulmányútra.

– Fontosak számunkra a kapcsolatok, ezért a jubileumi műsorra is hívtunk vendégeket – tette hozzá. – Fellép az Építők Vadrózsák népdalköre, szerepelni fog a pincei Zala György Művelődési Egyesület tánccsoportja, amely számára mi biztosítjuk a zenei kíséretet, illetve a programban közreműködik Agócs Gergely népzenész, népzenekutató is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában