Mindig nyíló virágok

2019.04.26. 16:00

Festmények és főkötők a Muzeális Gyűjteményben

Mindig nyíló virágok címmel a Zsolnay lányok műveiből és különleges főkötőgyűjteményéből nyílt kiállítás a belvárosi múzeumban.

VL

A Hévízen kiállított főkötőgyűjtemény igazi kuriózum Fotó: Varga Lívia

A tárlat a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából vonultat fel a híres Zsolnay-gyár alapítója, Zsolnay Vilmos leányai, Zsolnay Teréz (1854–1944) és Júlia (1856–1950) gyűjtötte főkötőkből jelentős válogatást, s az érdeklődők a testvérek által az 1800-1900-as évek fordulóján tervezett közel tucatnyi Zsolnay-kerámiatárgyat is láthatnak, melyeken nyomon követhetők az azokat inspiráló főkötők motívumai – mondta el a kiállítást rendező Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ vezetője. A tárlatot emellett Zsolnay Júlia tizenhárom népviseletes modellről készült olajportréja gazdagítja.

A Hévízen kiállított főkötőgyűjtemény igazi kuriózum Fotó: Varga Lívia

A különleges gyűjteményt Burján István, a Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztályának vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. A telt házas megnyitót a Szigeti Banda vidám népzenei show-ja és táncház tette színessé.

A tárlat június 20-ig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában