1944. június 20-a előtt rejtették el őket

2019.04.16. 17:20

Elásott műkincsekre bukkantak Keszthelyen

Felbecsülhetetlen értékű kincsekre bukkantak Keszthelyen a közelmúltban, melyet egy keszthelyi zsidó család rejtett el 1944-ben, a deportálás előtt. A Közel 2780 darabos éremgyűjteményt és több mint 20 ékszert kedden mutatták be a Balatoni Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón.

Keszey Ágnes

Ide került ugyanis a páratlan lelet, egy keszthelyi család gyűjteménye, melyek legkorábbi darabjai az ókori görög és római időkből származnak – ezek teszik ki a gyűjtemény közel felét – legújabb részei pedig a XX. század elejéről.

A 2776 darabos éremgyűjteményt és a 24 ékszert egy magát megnevezni nem kívánó lakos találta meg pincéjének felújítása közben. Írásos beszámolója szerint egy törött és öt befőttes üvegre lelt, ezekben rejtőztek a kincsek, melyek létéről értesítette a jegyzőt, majd a leletek a Balatoni Múzeumba kerültek.

-Az ékszereken látható dátumok és nevek alapján beazonosítható, hogy az anyagot 1944. június 20-a előtt rejtették el – ez az a dátum, mikor Keszthely zsidó lakosságát deportálták – mondta el Havasi Bálint múzeumigazgató. A kincseket a Balatoni Múzeumban őrzik, míg nem tisztázódik a leletek tulajdonjoga. Az önkormányzat ennek érdekében megtette a szükséges lépéseket, a kincsek megtalálását bejelentették az államnak.

A nagyközönség a Város napján láthatja majd a különleges gyűjteményt
Fotó: Keszey Ágnes

-Tervezzük, hogy ezt a páratlanul értékes éremgyűjteményt és ékszereket bemutatjuk a nagyközönségnek is, amíg birtokunkban van. Erre a város számára a legalkalmasabb időpont június első hétvégéje, Keszthely város napja – mondta el Ruzsics Ferenc. A különböző korokból származó pénzek több mint kétezer évet képviselnek.

Havasi Bálint, Rejtő Gábor, Ruzsics Ferenc és dr. Redő Ferenc a sajtótájékoztatón
Fotó: Keszey Ágnes

-A gyűjtemény legutolsó leletei az 1940-es évekből, a legelsők a Krisztus előtti 2-300 évből valók. A kincs legnagyobb része császárkori, tehát Krisztus születésétől az ötödik század elejéig tart- ez körülbelül a gyűjtemény negyven százalékát teszi ki. Aztán a 17., 18., 19. századi pénzek ismét nagyobb arányban vannak jelen – ismertette dr. Redő Ferenc numizmatikai szakértő, majd Rejtő Gábor, az Izraelita hitközség elnöke a keszthelyi zsidóság deportálásáról szólt, felidézve azokat a napokat, mikor a kincseket elrejthették.

Az ékszerek felirata alapján a gyűjtemény a keszthelyi Pollák családé lehetett. Pollák Ferenc üvegkereskedő lánya, Teréz dr. Rosenberg Samuval lépett házasságra-a körorvos neve egy karikagyűrűn olvasható. A gyűjtemény java része a Kárpát-medencéből származik, de a gyűjtő a 19. századtól kiterjesztette tevékenységét. Előkerültek német, olasz, spanyol, portugál, angliai, orosz pénzek és a 20-as évekből való szovjet veretek, sőt japán, kínai és arab darabok is. A kutatók jelenlegi ismerete szerint a holokausztban elhunytaknak nincsenek leszármazottjaik, de ennek tisztázása még tart.

Ezek is érdekelhetik