Plusz egy csontot hoztak a gyerekek

2019.04.02. 09:00

Az elmúlt 10 év zalai régészeti feltárásai játékos formában

A Thúry György Múzeum nagy hangsúlyt fektet az óvodások és iskolások múzeumpedagógiai nevelésére. Ennek jegyében májusig várják az iskolák jelentkezését a Körárkoktól a kőfalakig – Válogatás az elmúlt tíz év Zala megyei régészeti feltárásaiból című kiállításhoz kapcsolódó rendhagyó tanórákra.

Horváth-Balogh Attila

Tugya Beáta a kiállításon a Cserháti SZKI 9. osztályosaival Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Göcseji Múzeum május 12-ig látogatható vándorkiállításán (mely dél-zalai anyagokat is tartalmaz) a Thúry-múzeum igazgatója, Száraz Csilla régész-muzeológus és Tugya Beáta történész-muzeológus kalauzolja a gyerekeket. Utóbbi a múlt hét péntekén osztott meg érdekességeket a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma 9. évfolyamos diákjaival.

– A legtöbb kiállításunkat igyekszünk úgy felépíteni, hogy azokból a gyerekek is okulhassanak, hiszen látogatóink többségét az iskolás csoportok teszik ki – bocsátotta előre Tugya Beáta. – A mostani, a Körárkoktól a kőfalakig – Válogatás az elmúlt tíz év Zala megyei régészeti feltárásaiból című kiállítás kifejezetten régészeti jellegű, az anyaga a neolitikumtól a 16.–17. századig terjedő időszakot öleli fel. Ebből a korszakból számos olyan lelettel rendelkezünk, amellyel színesíteni lehet az iskolai történelemoktatást, hogy az ne pusztán száraz adathalmaz legyen. Például egy szarvascsontváz és a hozzá kapcsolódó információk igencsak érdekesek és izgalmasak lehetnek valamennyi korosztály számára. Megjegyzem, az óvodásokat a legkönnyebb leültetni, a nagyobbakkal, a kamaszokkal már nincs mindig könnyű dolgunk, habár a cserhátisok most nagyon érdeklődőek voltak. A nagyobbaknak ezért kitaláltunk egy olyan foglalkozáselemet, amit ők is élveznek, olyannyira, hogy az iskolák között már egyfajta versengés alakult ki.

Tugya Beáta a kiállításon a Cserháti SZKI 9. osztályosaival Fotó: Horváth-Balogh Attila

Tugya Beáta jelezte: amikor megkérdezi a gyerekektől, hogy a régészek hogyan dolgoznak, általában azt a választ kapja, hogy lassan és ecsettel… Még a felnőttek közül se sokan tudják, hogy ma már a régészetben is jelen vannak a modern technológiák, ám a terepbejárás minden esetben nélkülözhetetlen.

– A régész munkájának ezt a szeletét is bemutatjuk – folytatta Tugya Beáta. – A múzeum udvarán elrejtünk 50 eredeti, de jelentős szakmai értékkel nem bíró csontleletet, amiket a diákoknak minél gyorsabban meg kell találni. Az iskolások már azon versengenek, hogy melyik intézmény diákjai teljesítik a feladatot a leghamarabb. Mindig nagy a motiváció, olyannyira, hogy volt, amikor az 50 helyett 51 csont érkezett vissza…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában