A megállapodás az évek óta zajló folyamat egyik állomása

2024.06.17. 20:00

Együttműködési szerződést kötött a Pannon Egyetem és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem (PE) és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSzC) hétfőn a zalaegerszegi kampuszon. A szerződés a ZSzC-hoz tartozó Keszthelyi Közgazdasági Technikum logisztikai technikus képzésében részt vevő tanulóknak ad lehetőséget az egyetemi képzési idő rövidítésére, ha a Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg gazdálkodás-menedzsment szakának logisztikai specializációján szeretnének majdan továbbtanulni.

Arany Horváth Zsuzsa

Szabó Károly, a ZSzC kancellárja, Vizlendvai László, a ZSzC főigazgatója, dr. Gelencsér András rektor, Csillag Zsolt, a PE kancellárja

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyetem rektora, dr. Gelencsér András a ceremónián elmondta, a megállapodás az évek óta zajló folyamat egyik állomása, hiszen több szakmaterületen született már hasonló, kölcsönös szövetségen alapuló együttműködés a szakképzési centrumokkal, nemcsak Zalaegerszegen. Az egyetem is szakképző intézmény, hiszen szakmára képez a felsőoktatás is, hangsúlyozta. Az együttműködés a szakterületek illesztéséről szól, amely megkönnyíti a középiskolások számára az egyetemre való belépést. Korábban többek között közgazdász, illetve mérnöki képzési formák összehangolása kapcsán kötöttek szerződést, most a logisztika területére dolgoztak ki a zalai oktatók, tanárok tananyagot összehangoló oktatási csomagot. Dr. Palányi Ildikó rektor, a keszthelyi közgazdasági szakközépiskola részéről pedig  Kiss Gábor alkotta meg az együttműködés alapjául szolgáló programot, mondta a rendezvényen Decsi Péter, a PE Zalaegerszeg Egyetemi Központ főigazgatója, hozzátéve, jó a kapcsolat a környékbeli középiskolák mindegyikével. 

Vizlendvai László a ZSzC főigazgatója arról beszélt a megállapodás aláírása előtt, hogy a hasonló együttműködés tapasztalatai mutatják, a hallgatók creditpontokra válthatják a középiskolából hozott szakismereteket, a tanulmányaik így hasznosulnak, ráadásul hamarabb megismerik az egyetemi követelményeket és a felsőoktatás világát.

Csillag Zsolt, a veszprémi központú egyetem kancellárja hozzátette, arra törekszenek, hogy az oktatási rendszer ne szigetszerűen működjön, egymásra épüljön a középiskola és az egyetem követelménye, gördülékeny előmenetelt biztosítva illeszkedjen egymáshoz és a munkaerőpiac igényeihez.  Ma semmiből sincs túlképzés, jelezte, akkora a kvalifikált munkaerő hiánya a gazdaságban, az egyetemi diplomások számát tekintve utolsó előttiek vagyunk az Európai Unióban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában