Finomságok

2019.04.01. 09:00

A nyitott pincék program: Nyolc gazda húsz borát kóstolhatták a résztvevők Zalatárnokon

Ismét a fehér borokat találták jobbnak a Szent György-hegyen ez évben már kilencedik alkalommal megrendezett nyitott pince program résztvevői. A gazdák és szakértők véleménye szerint is rendjén van ez, hiszen a Zalatárnok melletti dombhát az adottságai miatt kevésbé tekinthető vörös boros vidéknek.

Gyuricza Ferenc

A Szent György-hegyi gazdák egy része id. Becze István (jobbról a második) birtokán Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombaton megtartott pincejárás során öt birtokon álltak meg a résztvevők, s nyolc gazda mintegy húsz borát kóstolhatták meg. A hangulatos program ceremóniamestere, Hathalmi Sándor elmondása szerint jellemzően vegyes borok kerültek a poharakba, a viszonylag kisebb birtokméretek miatt ugyanis errefelé nem igazán érdemes az egyes fajtákat külön szüretelni.

A Szent György-hegyi gazdák egy része id. Becze István (jobbról a
második) birtokán Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az idei a kilencedik nyitott pincék program, s nemcsak az érdeklődés egyre nagyobb iránta, de azt is tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű borokat kínálnak a gazdák – mondta Hathalmi Sándor. – Ezen a településen nem tartanak borversenyt vagy borminősítőt, a gazdák ezen a rendezvényen mutathatják meg munkájuk eredményét.

A programnak a szőlész-borász Sabján Kitti is résztvevője volt, ő úgy ítélte meg, hogy a vörös borok esetében sok volt az éretlen alapanyag, azaz többen is túl korán szedték le a szőlőt. Az is előfordult, hogy a mustot sokáig tartották a törkölyön, ez oxidált savakat eredményezett.

– Ami pedig az idei évet illeti, itt az ideje a lemosó permetezésnek, amit rügyfakadás előtt kell elvégezni – folytatta Sabján Kitti. – Miután az ősz és a tél is enyhe volt, ezért a kártevők azt az időszakot át tudták vészelni, így mindenképpen célszerű védekezni ellenük. Jellemzően 15 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kezdenek előbújni, ez pedig éppen ezekben a napokban köszöntött ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában