Konyhatündérek

2019.03.18. 07:00

Retró gasztrotalálkozó Zalaegerszegen a kertbarátok körében

Retró gasztronapot tartottak a Zalaegerszegi Hagyomány­ápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület konyha­tündérei.

Fincza Zsuzsa

A retró lakoma konyhatündérei remekműveikkel Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

– Annyit beszéltek az asszonyok a különleges fánkreceptjeikről, hogy elhatároztuk, közösen megsütjük és megkóstoljuk a dicsekvések tárgyát egy nagy tányér füstölt csülkös, húsos, paradicsomos káposzta után – kommentálta a menüt Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke, meg­jegyezve: a hozzávalók – már ami lehetséges – a saját kiskertjükből származtak.

A retró lakoma konyhatündérei remekműveikkel Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A kertbarátok 2012-ben szerveztek először hasonló akciót, aminek akkora sikere volt, hogy azóta főztek már a nagymamák kockás irkájában talált receptek alapján csutri répás és kerekrépás levest, elkápráztatták a vendégeket sok­féle rétessel, kelt tésztával, süteménnyel, pogácsával.

Bár a farsangnak már vége, a rózsafánkot ünnepi süteményként is elkészíthetjük. A receptjét Milley Istvánné osztotta meg: 25 deka liszthez kell egy pici só, 2 deka cukor, 5 deka vaj, 15 deka tejföl és 3 tojássárgája. Az összedolgozott, kinyújtott tésztát három, fokozatosan csökkenő méretű karikára szaggatjuk, a széleiket körben bevágjuk, tojásfehérjével megkenjük, hogy jobban ragadjanak, és ujjunkkal a közepén benyomva virágot formálunk belőlük. Megsütjük, majd a rózsa közepébe kiskanállal lekvárt teszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában