2019.03.18. 07:00
Retró gasztrotalálkozó Zalaegerszegen a kertbarátok körében
Retró gasztronapot tartottak a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület konyhatündérei.
A retró lakoma konyhatündérei remekműveikkel Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap
– Annyit beszéltek az asszonyok a különleges fánkreceptjeikről, hogy elhatároztuk, közösen megsütjük és megkóstoljuk a dicsekvések tárgyát egy nagy tányér füstölt csülkös, húsos, paradicsomos káposzta után – kommentálta a menüt Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke, megjegyezve: a hozzávalók – már ami lehetséges – a saját kiskertjükből származtak.
A kertbarátok 2012-ben szerveztek először hasonló akciót, aminek akkora sikere volt, hogy azóta főztek már a nagymamák kockás irkájában talált receptek alapján csutri répás és kerekrépás levest, elkápráztatták a vendégeket sokféle rétessel, kelt tésztával, süteménnyel, pogácsával.
Bár a farsangnak már vége, a rózsafánkot ünnepi süteményként is elkészíthetjük. A receptjét Milley Istvánné osztotta meg: 25 deka liszthez kell egy pici só, 2 deka cukor, 5 deka vaj, 15 deka tejföl és 3 tojássárgája. Az összedolgozott, kinyújtott tésztát három, fokozatosan csökkenő méretű karikára szaggatjuk, a széleiket körben bevágjuk, tojásfehérjével megkenjük, hogy jobban ragadjanak, és ujjunkkal a közepén benyomva virágot formálunk belőlük. Megsütjük, majd a rózsa közepébe kiskanállal lekvárt teszünk.