A magyar sajtó napja

2019.03.14. 11:30

Mi történt 171 éve? Helyi újságíróknak adott fogadást az egerszegi önkormányzat

A magyar sajtó napja alkalmából köszöntötte szerdán a városban dolgozó újságírókat Balaicz Zoltán.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán baráti beszélgetésre invitálta az újságírókat

Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester felidézte: 1990 óta március 15. a magyar sajtó napja, „talán nem véletlenül, hiszen az első és legfontosabb követelés volt annak idején a szabad sajtó létrejötte, s a rendszerváltoztatás egyik legfőbb kritériuma vált ezzel valóra”. Balaicz Zoltán a maga és munkatársai nevében, valamint a város teljes közössége képviseletében köszönte meg azt az áldozatos munkát, amit lokálpatriótaként Zalaegerszegért végeznek az újságírók, s hogy mindig számíthat a város a helyi médiára.

– Jó, szoros és korrekt kapcsolatot alakítottunk ki az elmúlt időszakban, nagy segítséget jelent számunkra az a munka, amit az újságírók végeznek, hiszen általuk tudjuk a fejlesztésekkel, beruházásokkal és az esetleges problémákkal kapcsolatos legfontosabb híreket megosztani a helyi lakossággal – tette hozzá.

Balaicz Zoltán baráti beszélgetésre invitálta az újságírókat
Fotó: Pezzetta Umberto

A városvezető Zalaegerszeg sajtónapi hagyományaihoz híven felelevenítette a napra pontosan 171 éve, 1848. március 13-án történt eseményeket: akkor tört ki Bécsben a forradalom, azon a napon fogadta el az ellenzéki kör a 12 pontot, s ekkor írta meg Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, amelynek megzenésített változatát Pál Krisztina adta elő a program nyitányaként.

Balaicz Zoltán némi kutatómunkával azt is kiderítette, milyen jelentős esemény történt napra pontosan 170 éve, 1849. március 13-án.

– Megjelent egy nagyon fontos közlemény az Országos Honvédelmi Bizottmány kiadásában, amelyből kiderül, hogy 1848. március 15-ét már az első évfordulón, 1849-ben megünnepelték.

A közlemény tanúsága szerint 1849. március 15-én a cívisvárosban ágyúlövéssel indult nap, majd a katolikusok és a reformátusok misét, istentiszteletet tartottak a jeles alkalomból, délután pedig népgyűlést, ünnepséget rendeztek a Nagyerdőben.

A folytatásban Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a járműipari teszt­pálya miniszteri biztosa is köszönetet mondott a helyi médiumok munkatársainak a rendezvényen, amelyen a Zalaegerszegért díjjal kitüntetett Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában