Pályázati forrásból

2019.03.09. 15:30

Kárenyhítő berendezéseket kaptak a zalai önkéntes polgári védelmi szervezetek

Kilenc önkéntes polgári védelmi szervezet vehetett át pénteken 5,3 millió forint értékben kárfelszámolást segítő eszközöket, melyekhez euró­pai uniós forrás biztosított fedezetet.

Magyar Hajnalka

A szivattyúk teljesítőképességét a gyakorlatban is demonstrálták

Fotó: Katona Tibor

A nagy teljesítményű szivattyúkat és az éjszakai világítást tápláló áramfejlesztőket Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át jelképesen a pályázaton nyertes egyesületek képviselőinek. Az országban 200 önkéntes mentőszervezet gyarapodhat idén járművekkel, védőfelszerelésekkel, ár- és belvízkárok enyhítését szolgáló berendezésekkel, 1,5 milliárd forint EU-támogatásból.

A szivattyúk teljesítőképességét a gyakorlatban is demonstrálták Fotó: Katona Tibor

Az átadón Vigh László kitért az önkéntes szervezetek munkájának jelentőségére. A globális felmelegedés hatására egyre több extrém időjárási helyzettel találkozunk, a szél erősebb, az eső intenzívebb, fel kell tehát készülni a lakosság és az értékek mentésére – mondotta. Az új eszközök még eredményesebbé tehetik e fontos szolgálatot.

Kemény József, a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke a polgári védelem világnapja alkalmából köszöntötte a hivatásos és önkéntes tagokat. Mint mondta, a biztonság társadalmi igény, egyetemes emberi jog, ezért kell legjobb tudásuk szerint helytállniuk. Egri Gyula az új berendezésekről elmondta, a szivattyúk 1000, illetve 1200 liter vizet szippantanak fel percenként, áradás esetén egy átlagos pincét pár perc alatt képesek vízteleníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában