Ünnepelt a Szélrózsa

2019.03.25. 07:00

A tánckör tíz éve alakult meg, kétórás gálaműsort adott Zalaegerszegen

Tízéves fennállása koronájaként könyvelheti el szombati jubileumi ünnepségét a Szélrózsa Tánckör – a fellépők és a vendégek egyaránt élvezték minden percét.

Fincza Zsuzsa

A zalai táncokban a regruták bevonulását idézték fel – Kiss István saját gyűjtése alapján

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az Öveges-iskola tornacsarnokában tartott gála megnyitójaként méltató szavakkal köszöntötte, majd egy hatalmas születésnapi tortával lepte meg, és Andráshida kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért, a hagyományápolás és közösségépítés területén végzett kitartó, áldozatos munkája elismeréseként emléklappal jutalmazta az ünnepelteket Balaicz Zoltán. Zalaegerszeg polgármestere egyúttal kiemelte a városrész civil szervezeteinek, intézményeinek a rendezvényen is megmutatkozó példamutató összefogását. Az eseményen részt vett a tánckör tavaly elhunyt tanárának, Kiss Istvánnak a családja is.

A zalai táncokban a regruták bevonulását idézték fel – Kiss István saját gyűjtése alapján
Fotó: Fincza Zsuzsa

Mint a kalapok mellé tűzött árvalányhaj előre jelezte, szatmári táncokkal kezdte a több mint kétórás gálaműsort a Szélrózsa Tánckör. Az összeállítást először a Ljubljanában rendezett nemzetközi néptáncfesztiválon mutatták be. A Nyárád menti táncokat testvértelepülésük, az erdélyi Nyárádselye tiszteletére tanulták, a zalai táncok koreográfiáját tanáruk, Kiss István a saját gyűjtése alapján állította össze. Ez a zalai regruták bevonulását bemutató produkció áll a legközelebb a tánckör szívéhez, így ebben kérték fel közös szereplésre a Szélrózsa egykori tagjait.

A széki táncokat tanulták utoljára Kiss Istvántól, a begyakorlását már új oktatójuk, Babos Attila segítette. A fináléra választott mezőségi táncokba már bekapcsolódtak a műsorban önálló produkció­val is fellépő vendégegyüttesek: a Penderülj Táncműhely, a Boróka Néptáncegyüttes, a Re-Folk Zenekar, az egerszegi Gyéres Műhely, a Dobronaki Nótázók és a műsorban mindvégig szereplő Andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában