SÉTA

2019.03.19. 14:00

A DÖK támogatásával – A diákok az önrendelkezés módszereit is tanulhatják

Mindenki, aki iskolába jár, részesévé válik egy közösségnek.

Kulcsár Dóra 9. b Molnár Kitti 11. a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Az Ady-iskola egy csapata a zalaegerszegi Dísz téren Fotó: Ady-iskola

Én a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát szeretném bemutatni a diákok szemszögéből. Iskolánkban megszokott a családias légkör, ezt egymásnak és iskolánk remek tanárainak is köszönhetjük. Az iskolai életet rengeteg program színesíti, mint például az Ady-hét, amikor iskolánk névadója előtt tisztelgünk. Ezen a héten a diákok az átlagos napok keretéből kicsit kilépve változatos programokon vehetnek részt. Számtalan program megszervezésében segít iskolánk diákönkormányzata is, az Ady DÖK.

Diákönkormányzatunk fő feladatának a tanulók megismerését és az érdekképviseletét tartja, hiszen ez az a szervezet, amelyen keresztül könnyebben tudunk mi, diá­kok kommunikálni tanárainkkal és az iskola vezetőivel. Boldogok vagyunk, hogy egy ilyen szervezet segíti életünket.

Az Ady-iskola egy csapata a zalaegerszegi Dísz téren Fotó: Ady-iskola

Legjobban mégis az Ady DÖK által megszervezett programokat élvezzük. Diákjaink még a városi fesztiválokon is feltűnnek, ezzel is öregbítve iskolánk hírnevét. Az egyik ilyen esemény a prószafesztivál volt, amelyen a múlt évben sikerült elnyernünk az első helyezést „Prószadal” kategóriában.

A tavalyi tanév másik izgalmas eseménye az volt, amikor a 10. a tanulói a DÖK szervezésében – a képzeletüket szabadon engedve – egy álomszerű díszletet festettek a Göcseji Múzeum falaira. A végeredmény mindenkit lenyűgözött.

A 2018/19-es tanévben ősszel az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál jótékonysági főzésén vettünk részt.

A rendezvényen szerzett bevételünket a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület kapta.

Diákszemmel az év legrangosabb városi eseménye mindig a 24 órás vetélkedő. Hála az Ady DÖK szervezésének és csapatösszefogásának, eddig mindig sikerült méltón szerepelnünk, és egyszer az első helyért járó kupát is elhoztuk.

Az iskolán belül is sok hasonlóan élvezetes programot találunk, ilyenek például az osztálydíszítő versenyek, a farsangok és a minden év októberében megrendezett gólyaavató. A győztes két jutalmat is kap: az egyik a következő évi avató szervezésének a joga, a másik, és talán a legfontosabb, hogy a nyertes osztály képviselheti iskolánkat az elsőévesek városi vetélkedőjén.

Budai Tibort, a DÖK segítő tanárát is megkérdeztük a közösségi programokról:

– A diákok életében a tanuláson túl nagyon fontosak a közösséget építő programok is. Ezeken a programokon az osztályon belüli és az osztályok közötti kötelékek is erősödnek, amelyek jó alapként szolgálhatnak a stabil tanulmányi eredmények eléréséhez, hiszen a közösségeken belül jobban figyelnek egymásra a diákok, és könnyebben találnak segítséget is, ha gondjuk van.

Iskolánk diákönkormányzatának elnöke, Molnár Kitti így nyilatkozott iskolánkról:

– Lényegében iskolánkat magas színvonalúnak tartom, főleg, ha az emberi kapcsolatokról van szó. A diákközösség nagyon összetartó, találékony és kreatív. Ha bárkinek segítségre van szüksége, nyugodtan fordul hozzánk, diákönkormányzatosokhoz vagy akár egy felsőbb évfolyamba járóhoz is, hiszen ez egy olyan közösség, ahol elfogadjuk egymást. Nálunk az alapoktatás mellett a tanárok és a közösség is segít az egyéni jellem kibontakozásában.

Kulcsár Dóra 9. b

Molnár Kitti 11. a

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola,

Gimnázium és AMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában