Finomságok

2019.02.04. 07:00

Miért nem sütnek gyakrabban kráflit? – Hagyományőrző sütés-főzés Egerváron

A közösségi házban szombaton délelőtt gyúródeszkák sorakoztak az asztalokon, a hölgyek kezében gyorsan forgott a sodrófa. A Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a Mozgás­sérültek és Fogyatékkal Élők helyi egyesületének tagjai a Rád hagyományozom program keretében hájas kráflit készítettek.

Hajdu Péter

Vassné Várkövi Klára, Kovács Janka és Bangó Jánosné lépésről lépésre mutatta be a tészta összeállítását és sütését Fotó: PU

– Programsorozatunk négy állomásból áll. Első a gyöngyfűzés volt, második a káposztasavanyítás, a mostani, a harmadik a hájas kráfli készítésének bemutatása, a következő hét végén pedig kolbásztöltésre hívjuk az érdeklődőket. Az egyik korábbi programunkra Bangó Jánosné küldött kóstolóba kráflit, ami olyan finom volt, hogy ezt választottuk a következő programunkhoz. Ezt a régi, hagyományos ételt megilleti annyi, hogy megmutassuk, hogyan kell elkészíteni – mondta Tóth Ágnes, a mozgássérültek egyesületének vezetője.

Három gyakorlott háziasszonyt kértek fel, aki lépésről lépésre bemutatta a tészta összeállítását és sütését.

Vassné Várkövi Klára, Kovács Janka és Bangó Jánosné lépésről lépésre
mutatta be a tészta összeállítását és sütését Fotó: PU

– Nem sokan csinálják már, mert disznóháj kell hozzá, amihez nem könnyű hozzájutni. Ott van rá mód, ahol disznót ölnek télen, a hájat lehártyázzák, ledarálják s elteszik. Ráadásul munkaigényes. A tésztát kinyújtva meg kell kenni a hájjal, majd összehajtogatni, aztán 20-25 percig pihentetni. A hajtogatást leg­alább háromszor meg kell ismételni – mondta Bangó Jánosné.

Rajta kívül Vassné Várkövi Klára vállalkozott a bemutatóra, ő élesztővel kelesztette a kráflit. Kovács Janka pedig, aki az Alföldről származik, az édesanyjától tanultak szerint ecetet és szódát használt a tészta összeállításához. A vendéglátók paprikás krumplit főztek ebédre, s közben ismerkedtek, beszélgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában