A vízparti növényzetért

2019.02.25. 16:00

Közösségi munkálatok folytak a Borostyán-tónál

A part menti növényzet megújítása, valamint a Borostyán-tó környezetének rendezése érdekében szervezett közösségi munkát a Borostyán Horgász Egyesület. Bár a tagságból viszonylag kevesen csatlakoztak az akcióhoz, ám így is sikerült eredményeket elérniük.

Gyuricza Ferenc

Kalamár Krisztián, Domján Gábor és Simonics Imre

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Simonics Imre munkavezető beszélt lapunknak. Kiemelte: a közgyűlés döntése értelmében az év során 11 alkalommal végeznek közösségi munkákat előre meghatározott időpontban, s a versenyek előtt – szükség szerint – rendkívüli munkavégzésre is sor kerülhet.

– A mai programban két fő tevékenységet végzünk – mondta Simonics Imre. – Egyrészt a tavaly keletkezett szemetet szedjük össze, mellette pedig a természetes megújulás érdekében lenyírjuk a tóparti növényzetet. Utóbbit csak ilyenkor, a téli hónapokban tudjuk elvégezni, a vízpart közvetlen közelében ugyanis rengeteg a védett növénynek számító sárga nőszirom, s ha az kihajt, akkor már nem lehet kaszálni a területet.

Kalamár Krisztián, Domján Gábor és Simonics Imre Fotó: Gyuricza Ferenc

Simonics Imre szólt arról is, hogy a tóparti növényzet frissítő megújulása a jó vízminőség biztosítása érdekében fontos. A növényzet ugyanis természetes víztisztítóként működik, azaz megszűri a tóba befolyó vizet. A Borostyán-tó híresen jó vízminősége ennek is köszönhető.

A szemétszedés során több köbméternyi hulladék gyűlt össze, amelynek elszállítása a következő napok-hetek feladata lesz. A közösségi munkában részt vevő horgászok szerint egy ilyen méretű állóvíznél, mint a huszonkét hektár vízfelületű Borostyán-tó, ez egyáltalán nem rendkívüli mennyiség.

– Szerencsére fegyelmezett horgászok járnak ide, egyáltalán nem jellemző rájuk a szemetelés, de az alapszabályzatunkban is felhívtuk a figyelmet a környezet óvására és a tisztaságra – tette hozzá Domján Gábor. – Szemetes helyen tilos a horgászat, s ezt szinte kivétel nélkül be is tartják. Ugyanakkor bármennyire figyel az ember a környezetére, előfordulhat, hogy valami véletlenül ott marad a horgászhelyen, vagy beleesik a vízbe, amit aztán a hullámzás másutt sodor a partra. Lehet, hogy tömegében egyben látva soknak tűnik az a szemétmennyiség, amelyet most összeszedtünk, de azt is hozzá kell tenni, hogy mindez egy év során keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában