Keresztury művelődési központ

2019.02.25. 07:00

Időutazás értékes apróságok között Zalaegerszegen

Időutazással is felért a látogatás a regionális cserenapon, amelyet vasárnap rendezett meg a megyeszékhelyi bélyeg- és éremgyűjtők közössége a Keresztury művelődési központban.

Arany Gábor

Dr. Gaál Péter (balról) és Czirók Dénes, a zalaegerszegi bélyegkör vezetője a Keresztury művelődési központban rendezett gyűjtőnapon

Fotó: Katona Tibor

Az ország nyugati feléből és a határon túlról érkezett gyűjtők 65 asztalt foglaltak el. A magukkal hozott bélyegek, érmek, kitüntetések, képeslapok, oklevelek, régi újságok, kiadványok, részvények, ólomkatonák, mindenféle más értékes apróság mind a múltról mesélt. Volt ott olyan ritkaság, mint az első osztrák kiadású postabélyeg-sorozat egy darabja, amelyen már magyar bélyegzés látható. Ezt az 1800-as években használták a magyarországi postai küldemények bérmentesítésére. Újdonsült tulajdonosa, dr. Gaál Péter, a sárvári bélyeggyűjtő kör elnöke elmondta: az Amerikába kivándorlókat szállító hajókról készült képeslapok is érdeklik. A nyugdíjas sebész főorvos a regionális napról három darabbal gazdagabban távozott.

Dr. Gaál Péter (balról) és Czirók Dénes, a zalaegerszegi bélyegkör vezetője a Keresztury művelődési központban rendezett gyűjtőnapon

Gyűjteményének lapjai zömmel a Cunard Line brit társaság hajóit örökítették meg, hátoldalukon a tengerentúlon boldogulásukat keresők üzentek az otthon maradottaknak útjuk állomásairól. Külön értékük, hogy ezeket anno speciális, csak a hajókon alkalmazott bélyegzéssel látták el. Dr. Gaál Péter elmondta, ősszel kiállítása nyílik a fővárosban a százéves és még régebbi, a kivándorlók hajóit bemutató képeslapokból. Köztük arról a Carpathiáról is, amely elsőként indult a Titanic­hoz, és az elsüllyedt hajó 705 utasát, tengerészét vette fedélzetére. Mint elmondta, igyekszik minden hajóról a lehető legtöbb ismeretet összeszedni, mert a személyes üzenetekkel együtt így válik teljessé a történetük.

– Az ember született vándorló, vándorló emberiség mindig is volt és a jövőben is lesz – mondta búcsúzóul.

A képeslapok szenvedélyes gyűjtőjeként a kaposvári Török József is ritkaságokkal érkezett. Kollekciójából kiemelkedett a Benczúr Gyula által 1898-ban festett képeslap, amelyet unokaöccsének, Benczúr Elek grafikusművésznek küldött. A nemzeti galéria által eredetinek minősített, emeletes villaépületet ábrázoló, egyetlen példányban készült lap 450 ezer forintért kellette magát. Ottjártunkkor nem talált vevőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában