Legszebb hivatás

2019.02.27. 07:00

Elismeréseket adtak át az ápolók napi ünnepségen Hévízen

Lenner Tiborné asszisztens, Kánya Szilvia ápoló és Farkasné Turczy Eszter epidemiológiai szak­ápoló kapott főigazgatói elismerést a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház ápolók napi ünnepségén. A Kossuth Zsuzsanna születésének 202. évfordulóján megrendezett programon szakmai előadásokat is hallhattak a megjelentek.

Varga Lívia

Díjazók és díjazottak. Dr. Kvarda Attila, Lenner Tiborné, Kánya Szilvia, Farkasné Turczy Eszter és Csörnyei Mária Fotók: Varga Lívia/Zalai Hírlap

Dr. Kvarda Attila ­főigazgató köszöntőjében leszögezte: Kossuth Zsuzsanna tevékenységével megalapozta az ápolásszakmát, lerakta az ápolás- és kórházszervezés alapjait, ezért nemcsak az ápolók ­számára mutat példát, hanem a mai egészségügyi vezetőknek is. Munkássága üzenetet és örökséget is hordoz, tette hozzá.

Díjazók és díjazottak. Dr. Kvarda Attila, Lenner Tiborné, Kánya Szilvia, Farkasné Turczy Eszter és Csörnyei Mária Fotók: Varga Lívia/Zalai Hírlap

Kossuth Zsuzsanna munkássága része volt annak a történelmi folyamatnak, mely során az ápolás az ösztönös gondoskodásból kompeten­ciákhoz rendelt, szigorú szakmai szabályokhoz kötött, tudásalapú hivatássá nőtte ki magát, hangsúlyozta köszöntőjében Csörnyei Mária ápo­lási igazgató.

– A szakmai tudás és a betegellátás robbanásszerű fejlődése azonban önmagában nem elég, nem pótolhatja az emberi szót, az együttérzést, a gyógyító mosolyt és az érintést. Ezek adhatnak erőt a betegeknek a gyógyuláshoz. Az ápolók ezen eszközökkel magát az embert gyógyítják – fogalmazott az ápolási igazgató.

– Ápolónak lenni a legszebb, a legemberibb, a legkülönlegesebb és gyakran a legizgalmasabb hivatás. Ha nővér leszel, azt jelenti, különleges életed lesz – fogalmazott ünnepi megemlékezésében Preiner Ildikó osztályvezető főnővér. – Be fogsz lépni az emberek intimebb világába, látni fogod őket életük leggyengébb pillanataiban. Tanúja leszel kínzó fájdalmaknak, boldog gyógyulásoknak. Sokat fogsz sírni, mert megérintenek. Sajnos előfordul, hogy csalódni fogsz, mert oly sok mindent szeretnél megtenni, de az időd kevés, és lesznek olyan helyzetek, amikor tehetetlen leszel. Számtalan tragédia tanít, formál, alakít. Sokat fogsz nevetni is, humorérzékkel nemcsak a betegek, a magunk számára is könnyebbé tehetjük a hosszú munkanapokat – emelte ki Preiner Ildikó, aki beszédében megidézte Kossuth Zsuzsanna (1817–1854), Magyarország első főápolónője életútját is.

A program szakmai részében Rezes Lászlóné osztályvezető főnővér a transzkulturális ápolásról beszélt, Tóthné Németh Melinda ápoló pedig Testi-lelki gyógyulás infúzióval címmel tartott előadást.

Az ünnepségen hárman – Farkasné Turczy Eszter, Kánya Szilvia és Lenner Tiborné – részesültek főigazgatói dicséretben, a kitüntetéseket dr. Kvarda Attila és Csörnyei Mária adta át. A méltatásokból kiderült, mindhárman sok-sok éve oszlopos tagjai a kórházi közösségnek, kedvességük, pozitív kisugárzásuk nem csak „a betegek, a munkatársak lelkét is gyógyítja”.

Ezután Király Ráhel Tamara színpadi előadását tekintették meg a megjelentek, a program állófogadással zárult.

Egy ápoló két élete. Király Ráhel Tamara előadása a rendezvényen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában