Nő a halasítás mértéke

2019.02.20. 09:00

Bővült a taglétszám a Kerka Horgászegyesületnél

Jelentősen tudta növelni létszámát a Kerka Horgászegyesület, az egy évvel ezelőtti 92 főhöz képest jelenleg 107 tagja van a kerkaszentkirályi székhellyel működő szervezetnek. Többek között erről is szó esett a közelmúltban megtartott éves közgyűlésen.

Gyuricza Ferenc

Pál László (balra) és Decs István egy korábbi halasításon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A növekedés elsősorban a nem helyben élő horgászok csatlakozásának köszönhető, a 107 főből ugyanis 43-an váltottak területi jegyet a Kerka-holtágból kialakított helyi tóra. A többiek főként más vizeken kívánnak hódolni szenvedélyüknek. A taglétszám növekedése ugyanakkor az egyesület gazdasági helyzetét is megerősítette, ez lehetőséget biztosít arra, hogy 2019-re az elmúlt évit meghaladó halasítást tervezzenek.

A Kerka Horgászegyesület azon zalai szervezetek közé tartozik, amelyek már évekkel ezelőtt csatlakoztak a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségéhez. A haltelepítést ennek megfelelően rendszerint a szövetség finanszírozza. 2018-ban tíz mázsa pontyot és egyéb fehér apróhalat tettek a vízbe. A szövetség idén is hasonló nagyságrenddel számol, ugyanakkor az egyesület saját erőből is kíván telepíteni. A tó halfaunájáról szólva Gróf János elnök kiemelte: mind a ragadozó, mind a békés fajokban igen változatos az állomány.

Pál László (balra) és Decs István egy korábbi halasításon Fotó: Gyuricza Ferenc

Előbbiek sorában a csuka, a süllő és a harcsa a leggyakoribb, a békés halak közül pedig a ponty, az amur és a keszegfélék a meghatározóak. Szép a természetes amurszaporulatuk, a keszegfélék nagyobb arányú jelenléte pedig főként annak köszönhető, hogy tavaly három mázsányit telepítettek.

A közgyűlésen a versenyekről is esett szó. Az egyesület legjelentősebb rendezvénye a Kerka-Alpokalja csapatverseny, amelyre a jelentkezők magas létszáma miatt egy novai tavon kerül sor. Eddig általában magyar, horvát, szlovén és olasz csapatok vettek részt rajta, idén ez várhatóan bosznia-hercegovinai indulókkal egészül ki, illetve a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is jelezte már, hogy támogatja a júliusra tervezett rendezvényt. Az egyesület házi versenyét pedig a hagyományoknak megfelelően a kerkaszentkirályi falunappal egybekötve, augusztusban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában