Egység

2019.01.31. 07:00

Rendelet szabályozza az üzletek külső megjelenését – Bálizs Andrej egerszegi főépítésszel beszélgettünk

Az üzletek külső megjelenésének harmonizálását kívánják elérni a tavaly elfogadott településkép-védelmi rendelet egyes előírásaival, amelyekre a napokban hívják fel a dekoratőr vállalkozások figyelmét. Erről is beszélt érdeklődésünkre Bálizs Andrej, a megyeszékhely főépítésze.

Arany Gábor

Bálizs Andrej: Elvárás, hogy az épületekhez is illeszkedjen a kirakatok megjelenése

Fotó: Arany Gábor

– Egységes arculat a cél az egymás melletti üzleteknél, azzal az elvárással, hogy az épületekhez is illeszkedjenek megjelenésükben. Esztétikumról persze nehéz rendelkezni, hisz minden épület más, ezért rugalmas a szabályozás, ám a főbb szempontok meghatározottak, például hogy a nyílászárók anyaga, színe ne legyen eltérő – magyarázta.

A részletekből néhányat kiemelve elmondta, szeretnék elkerülni, hogy a kirakatokat túlzottan nagy felületen eltakarják dekorációkkal. Persze kivétel van, mint a dohányboltok esetében, ahol a betekintést kell gátolni, vagy ha a kirakat mögötti terület raktárként használatos. Ilyenkor reflexiós, vagy homokfújt hatású opálos fóliával érhető el a cél.

Bálizs Andrej: Elvárás, hogy az épületekhez is illeszkedjen a kirakatok megjelenése Fotó: Arany Gábor

– Minden más esetben legfeljebb a teljes kirakatfelület 20 százalékát boríthatja dekoráció – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a rendelet szerint az épületeket érintő, engedélyhez nem kötött változtatásokat be kell jelenteni a főépítészi osztályon, ilyen a kirakat kialakítása is. Bálizs Andrej felajánlotta a konzultáció lehetőségét is annak érdekében, hogy az előírásokkal harmonizáló megoldásokat alkalmazzanak az üzletek tulajdonosai, bérlői. Az esetben, ha a hivatal által elfogadott homlokzati terv helyett más születik, akkor figyelmeztetést követően akár végrehajtást is kezdeményezhet az önkormányzat a rendelet betartása érdekében. A településképi bírság egyébként elérheti az egymillió forintot is.

A rendelkezés a 2018. január 1-je után született és a jövőbeni üzletportál dekorációkra vonatkozik, tehát a korábban készültek maradhatnak. Bálizs Andrej úgy látja, a jelenlegi állapotok szerint az üzletek több mint felénél kell majd változtatni, ha az új szabályoknak szeretnének megfelelni.

Fotó: Katona Tibor

– A kirakat túlzott kitakarása mellett a kontrasztos reklámok sokasága is kifogásolható, hiszen így épp a funkcióját, a figyelem felkeltését veszti el, mert kevesebb több lenne – mondta. – Ez vonatkozik az elektronikus feliratokra és futófényekre is, épp ezért célunk, hogy ezek ne az épületen kívül legyenek, és a kirakaton belül se foglaljanak el többet 10 százaléknál az adott üvegfelületből. Ez nem számít bele a már említett 20 százalékos korlátozásba – magyarázta.

A főépítész megemlítette azt az előírást is, amely ez év elejétől érvényes, és a hulladékgyűjtő edényeknek közterületeken épített tárolókat érinti. Ezek a társasházak környezetében szaporodtak meg az elmúlt években, sokféle formában. Megjelenésük egységesítése érdekében ezeket 120 centiméter magasságig vízszintes, diószínű deszkákkal kell burkolni – ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában