A róka nem kutya, a gyepmester nem vadász

2019.01.29. 17:30

Mit tegyünk, ha kóbor rókát látunk? A kanizsai állatmenhelyhez érkeztek bejelentések

Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett az állatmenhelyre annak kapcsán, hogy a városban több helyütt kóbor rókákat látni, a peremkerületeken pedig őz is felbukkant.

Szabó Zsófia

Forrás: Pixabay

Akadtak olyanok, akik megijedtek a lakóházak közé betévedt vadtól. Így az állatotthonhoz fordultak, amely a gyepmesteri szolgálatot is működteti Kanizsa közigazgatási területén. Többen kérték: fogja be, majd távolítsa el gyepmester a kószáló rókát, őzet.

Skanecz Tamás, az állatmenhely telepvezetője előrebocsájtotta: a kóbor állatok begyűjtése valóban feladatuk. Ám mindez a kutyákra, a macskákra vonatkozik, az erdei állatokra nem.

-A Szentgyörgyvári-hegynél feltűnő őz miatt, vagy a bevásárlóközpontok környékén olykor látható rókák miatt egyaránt kerestek bennünket. Ilyenkor a bejelentők türelmét kérjük: hagyják békén az állatot, majd visszamegy idővel a természetes élőhelyére. Abban viszont már segítettünk, noha nem kötelességünk, hogy a rókatetemet elszállítottuk – fogalmazott Skanecz Tamás.

Fotó: Pixabay

Mégis, mit tehet valaki – kell-e tenni bármit is – ha véletlenül a városban rókát vagy őzet lát?

Meleg László nyugalmazott erdész, vadászmester hangsúlyozta: nem jelent veszélyt az emberre sem a róka, sem az őz. Ugyanakkor a vadhoz, köztük a ragadozókhoz, ne nyúljon senki.

-A rókákat immunizáljuk veszettség ellen, így évek óta nem találkoztunk veszett állattal. Véletlenül, vagy éppen a táplálék keresése miatt a városba betévedő róka vagy őz természetes jelenség. Mindössze arról van szó, hogy a vad kimegy a saját területéről, majd később visszamegy. Nem kell kergetni. A vadászatra jogosultat célszerű értesíteni, ha valaki ilyet lát. Nyilván, nem ejthetjük el, azaz, a köznyelv szerint nem lőhetjük ki lakott területen a vadat – összegezte Meleg László. Hozzátéve: vadásztársaságukhoz is érkezett már bejelentés kóbor rókákról. Ládacsapdákat helyeztek ki, hogy „elcsípjék” a négylábút. Azonban a csapdákat rövid időn belül valaki ellopta.

-A vad élettérében lakunk mi, emberek és ott épültek a lakóházak, az utak – jegyezte meg a vadászmester. – Így természetes dolog, hogy az állat felbukkan ott, ahol egykor maga élt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában