Okosgarázs projekten is dolgoznak

2019.01.31. 14:00

Magas szintű ismerettel gazdagodnak a diákok a Széchenyi elektronikai szakkörén

Vége az utolsó órának a ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, de a tizedikes fiúk egy része még nem hazafelé, hanem a tanműhely felé veszi az irányt, mert kezdődik az elektronika szakkör.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

Kummer Gyula távközlési mérnök, a fiúk elektronika és digitális technika szaktanára már előkészítette számukra a titokzatos alkatrészeket tartalmazó dobozokat.

– Külön szervezünk szakkört a végzős általános iskolásoknak, és külön a mi középiskolás tanulóinknak. Azok az általános iskolások, akik korábban ide jártak szakkörre, eddig valamennyien a Széchenyibe jöttek továbbtanulni – mondja Kummer Gyula.

– Az iskolánkban van informatika, építész, ArchiCAD és elektronika szakkör, az utóbbi éppen most kezdődik. Ezekkel a foglalkozásokkal a tehetséggondozás a fő célunk – említi a szakkörre látogató Némethyné Lövey Zsuzsanna intézményvezető.

Kummer Gyula mérnök-tanár mellett Takács Benjámin és Gazdag Olivér
Fotó: Pezzetta Umberto

A fiúk közben az előttük levő elektronikai és digitális egységcsomagból elkezdik összeállítani az áramköröket.

– Érdekes dolgokat csinálunk itt, szívesen jövök, mert a gyakorlatban is megismerhetem az alkatrészeket, amiket összeszerelünk, aztán következik a programozás. A technikusi végzettség megszerzése után főiskolán szeretnék továbbtanulni – mondja az automatikai technikus szakon tanuló Gazdag Olivér.

– A központi tananyag nem fedi le teljesen azokat a követelményeket, amiket a főiskolák támasztanak, a szakkörökön a szükséges plusz is elsajátítható – így Kummer Gyula.

Fotó: Pezzetta Umberto

A széchenyis szakkörösök részt vesznek a járműipari tesztpálya által vezetett, a középiskolákkal folytatott oktatási együttműködésben is. Tanáruk vezetésével például távirányítós játékautóra kamerát szereltek, ami egy monitorra közvetíti menet közben a képet. Az okosgarázs projektben pedig egy garázs sorompóját működtetik egy maketten a beépített érzékelők és mikrovezérlők segítségével, s még számos más, érdekes feladat vár rájuk. A diákok ezáltal megismerik az elektronikai alapok mellett a műszaki programozás rejtelmeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában