Négylevelű Fa csapat

2019.01.24. 09:00

Gasztroklubban is jártak a nagykanizsai cserkészek

A kanizsai 1301. számú Négylevelű Fa cserkészcsapat a közelmúltban a dél-zalai település művelődési házában működő Gasztroklub vendégeként ismerkedett meg a népszokásokkal.

Benedek Bálint

A kanizsai cserkészek a miháldi művelődési házban található Gasztroklubot látogatták meg Fotó: BB/Zalai Hírlap

Várnagy András, a cserkészek parancsnoka tavaly a kanizsai dödöllefesztiválon olyan őstermelőket keresett, akik hisznek a természetközeliségben, és fontosnak tartják a tradicionális népi kultúra megőrzését. A miháldi Illésné Farkas Katalin közel egy éve alapította meg a helyi közösséggel együtt a Gasztroklubot, mely vendégül látta a főleg fiatalok alkotta csapatot.

– A vendéglátóink segítségével betekintést kaphattunk a hagyományőrzésbe, hiszen a horgolás mellett a fafaragás, a méhészkedés rejtelmeibe avatták be a gyerekeket – mesélte Várnagy András. – A miháldiak kitettek magukért, ugyanis egyfajta gasztronómiai időutazásra invitáltak, ahol az őseik által készített recepteket elevenítették fel. A könyvtár vezetője pedig a falu történelméről, a templom történetéről, lakóiról és szokásairól tartott előadást.

A cserkészek pedig saját, interaktív játékaikat mutatták be a helyieknek. Várnagy András hozzátette: a fiataljaik sok élménnyel gazdagodtak, melyből a jövőben táplálkozhatnak. S még tavaszig szeretnének újabb ökotermelőket meglátogatni Kerecsenyben és Nagyrécsén is.

A kanizsai cserkészek a miháldi művelődési házban található Gasztroklubot látogatták meg Fotó: BB/Zalai Hírlap

A miháldi vendéglátó, Illésné Farkas Katalin és a klubtagok örömmel látták vendégül a csillogó szemű gyerekek alkotta csapatot. Mint elmondta: a cserkészetet egyfajta misztikum övezi. Egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Évenként összejöveteleket tartanak, ahol egymástól tanulnak, ezzel segítve a testi-lelki jólétüket.

– A klubunkban szintén hiszünk a tapasztalatcserében, hetente tartunk előadásokat gasztronómiai témában, de gyakran beszélgetünk a gyógynövények jótékony hatásairól és egyéb, az életmódhoz kapcsolódó témákat is felvetünk – tette hozzá Katalin. – Ezért öröm, hogy a cserkész gyerekek nyitottan közeledtek, s érdeklődéssel figyelték a település méhészének kóstolóval színesített bemutatóját. A hosszú távú céljaink között szerepel, hogy minél több ismeretet adjunk át a jövő generációjának, hiszen a tradícióinkat elsősorban ők örökíthetik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában