Helytörténeti vetélkedő

2019.01.08. 07:00

A helyi értékek álltak a lenti városnapi program középpontjában

Szombaton, a város 40 éves jubileumi ünnepségén helytörténeti vetélkedőt is rendeztek, melyen hét csapat mérte össze tudását.

Korosa Titanilla

A polgármester és a győztes Tudorkák csapat tagjai. Horváth László két oldalán Tánczosné Mánfai Csilla és Fordán Gézáné. Ülnek (balról): Tóth Zsolt, Soós Marianna, Kovács Andrea

Fotó: Korosa Titanilla

A felhívás szerint kétgenerációs csapatokat vártak, s ennek megfelelően a nyugdíjasoktól az általános iskolásokig több korosztály képviseltette magát. A könyvtárban lezajlott szellemi derbin érdekes feladatokkal küzdöttek a résztvevők.

– A város születésnapjára igyekeztünk változatos feladatsort összeállítani – mondta a szervezők részéről Kovács András. – Az alsó korhatár 12 év volt, így már a kisebbeket is be tudtuk vonni, és vártuk az idősebbeket is, akik szép számmal jelen voltak, és a feladatok során fel is tudták eleveníteni az elmúlt 40 év jelentősebb eseményeit. A lexikális tudásra építettük a kérdések nagy részét, de gyakorlati ügyességre is szükség volt. Próbáltuk felhívni a figyelmet olyan helyi történésekre is, melyekről kevesebb szó esik, és ezek a feladatok okoztak is némi nehézséget.

A polgármester és a győztes Tudorkák csapat tagjai. Horváth László két oldalán Tánczosné Mánfai Csilla és Fordán Gézáné. Ülnek (balról): Tóth Zsolt, Soós Marianna, Kovács Andrea
Fotó: Korosa Titanilla

 

Mindezt Kovács Tünde zsűritag azzal egészítette ki, hogy a kilenc feladat közt a klasszikus totó mellett szerepelt képkirakó, illetve több ételt is el kellett készíteniük a csapatoknak – elméletben.

– Lenti helyi értékei kerültek a középpontba, illetve olyan személyek, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz – magyarázta Kovács Tünde, majd hozzátette: a város sportéletével kapcsolatos kérdések okoztak leginkább nehézségeket a csapatok tagjainak, míg a helyi értékekről széles körű információkkal rendelkeztek.

A vetélkedőhöz kapcsolódva fotópályázatot is hirdettek, ám kevés pályamű érkezett, ezért ezt később újra meghirdetik. Kovács Zoltán, a települési értéktár bizottság elnöke, a zsűri elnöke úgy vélekedett: tartalmas anyagot állítottak össze a szervezők, a csapatok jól helytálltak, sok olyan információhoz jutottak a játékosok és a zsűri is, amit eddig nem tudtak a városról.

A helytörténeti vetélkedőt végül szoros versenyben a Tudorkák csapata nyerte, a tagok a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központból érkeztek.

A vetélkedő végén Horváth László polgármester adta át a díjakat és az ajándékokat a csapatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában