Forralt bort is készítettek

2018.12.31. 07:00

Káposztafesztivált rendeztek Gutorföldén

Előszilveszteri szórakozásnak is tekinthető a településen már hagyományosnak számító káposztafesztivál, melyet a karácsonyi és újévi ünnepek között rendeznek meg.

Korosa Titanilla

Gerencsér Zsolt, Belső András, Belső László és Évald Ferenc forralt bort készít Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Idén sem volt másként, az Együtt Gutorföldéért Egyesület tagjainak meghívására szombaton délután gyülekeztek a főzőcsapatok és vendégeik a szabadtéri színpadnál. Káli Attila főszervező elmondta: ötödik alkalommal szervezték meg a káposztafesztivált karácsony utáni levezetésként az új évre hangolva. A több mint húsz főzőcsapat tagjai idén is különféle, bográcsban készíthető káposztás ételekkel készültek, míg a közösségi kemencében rétes is sült. A rendezvény másik vonzereje – mint a szervezők elmondták – a helyi TMK Rock Band zenekar volt, amely hagyományos fellépője a rendezvénynek, de standup comedy előadás is színesítette a programot, a gyenesdiási Porkoláb Tamás humorista szórakoztatta a közönséget. Novotnik Mihály, az Együtt Gutorföldéért Egyesület vezetője beszámolt az idei programjaikról is. Megtartották egyebek mellett a madarak és fák napját, a gyereknapot, illetve a lecsó- és a káposztafesztivált. Szólt arról is, hogy már négy éve sikeresen működik a civil szervezetük, bővítették programjaikat, melyekkel céljuk a hagyományok ápolása, valamint a közösség összefogása. Rendezvényeikre egyre többen érkeznek a helyiek mellett távolabbról is.

Gerencsér
Zsolt, Belső András, Belső László és Évald Ferenc forralt bort készít Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A káposztafesztiválon az étkeket nem zsűrizték, de mindenki igyekezett minél jobbat készíteni. Rotyogott a bográcsokban székelykáposzta, tejfölös lucskos káposzta csirkehússal, míg mások csülökkel vagy vadhússal tették tartalmasabbá a levest. A csömödéri vendégcsapat kovászolt káposztából főzött, aminek érdekessége a rövid, néhány napos érlelés. Az ételek mellett minden csapat készített forralt bort is. Többen fehérbort választottak, míg mások szerint a vörösbor az igazi ehhez. Nyakas István polgármester receptje szerint fehérborból lehet a legjobb forralt bort készíteni, különleges hozzávalókkal, mint a reszelt gyömbér és a szerecsendió, de kerüljön bele narancskarika is, ám víz semmiképpen se. Vele szemben Belső András alpolgármester vörösbort használt, a fűszereket vízben forralta össze, a szegfűszeg és a fahéj mellé csillagánizst és vaníliát tett, ebbe a főzetbe forrás után került bele a vörösbor.

A káposztafesztivált szervező egyesület ez alkalommal is készült a vendégek fogadására: csülkös-babos káposztát kínáltak a látogatóknak, illetve forralt borból is jutott mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában