Évforduló

2018.12.08. 15:00

Húsz éve nyílt meg az idősotthon Nagykapornakon

A régi jezsuita rendház ódon falai közt a felújított, szépen berendezett szobák lakói és a faluból érkező vendégek tegnap házi ünnepségre gyűltek össze. Az idősek otthonának jubileumát, megnyitásának 20. évfordulóját ünnepelték.

Hajdu Péter

Versből, dalból álló műsor után Kövécsné Kozma Györgyi jegyző idézte fel az intézmény múltját. A nagykapornaki önkormányzat 1997-ben határozta el az idősek otthonának létrehozását, s egy évvel később, a volt jezsuita rendház épületében 26 lakóval kezdhette meg működését az idősek számára létrehozott önkormányzati fenntartású, bentlakásos szociális intézmény.

Az ünnepség fénypontja: érkezik a jubileumi torta Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Az akkor még újító gondolat létjogosultságát igazolta az eltelt idő – állapította meg a jegyző. – A húsz év alatt szinte mindig százszázalékos kihasználtsággal, és jelenleg is hosszú várólistával működik intézményünk. Az akkori önkormányzati vezetés előre látta a társadalomban bekövetkező változásokat, a régi családmodell felbomlását, az idősgondozás terén jelentkező hiányosságokat. Erre jelentett megoldást az otthon létrehozása. Az akkori döntés sok helyi és környékbeli család életét megkönnyítette, megoldott egy problémát, és sok idős ember életének utolsó szakaszát szépítette meg az itt dolgozók gondoskodása és szeretete.

Ma 29 idős embernek nyújt otthont, 16 helyi lakosnak pedig munkalehetőséget az intézmény. A rendezvényen megnyílt a faluban született Kaszás Ildikó fotókiállítása, majd felvágták az évfordulóra készített jubileumi tortát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában