Sokan nem mondják le a menzát, ha nem veszik igénybe

2018.12.15. 08:00

Emelik a közétkeztetés díját Zalaegerszegen

A közétkeztetés díjának emeléséről is döntött a megyeszékhely közgyűlése a csütörtöki ülésén.

Arany Gábor

Az előterjesztés szerint a Hungast ZEG Kft. az étkeztetést igénybe vevők által fizetendő nyersanyagárakban 12 százalékos emelést kezdeményezett, amivel az étkeztetés térítési díjának emelkedése – intézménytípustól függően – 34–88 Ft/nap plusz áfa közötti lenne, míg a nettó rezsiköltség, amit az önkormányzat fizet, 19–72 Ft/nap közötti szinttel változna. Az előterjesztés szerint ez az emelés nagy mértékben meghaladná a kedvezményben nem részesülő igénybe vevők családjainak teherbíró képességét, és az önkormányzat számára 54 millió forint többletkiadást jelentene, ezért az önkormányzat 8 százalékos áremelést tartott elfogadhatónak, és ezt szavazták meg a képviselők.

Így a köznevelési intézményekben az étkeztetés térítési díja nettó 23–59 Ft/nap értékre emelkedik, míg a rezsiköltségnél 13–48 Ft/nap a növekmény, az utóbbi 36 millió forint pluszköltséget jelent az önkormányzatnak. A Központi Statisztikai Hivatal által novemberben közzétett, az utolsó 12 havi inflációról szóló tájékoztatója szerint a munkahelyi és diákétkeztetésben a drágulás 4,9 százalékos volt.

A napirend közgyűlési vitájában Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a jövőben megoldandó problémának tartja, hogy a tapasztalatok szerint a családok jelentős számban nem mondják le a kedvezményes, illetve sok esetben ingyenes étkezést, ha a gyermek azt valamilyen okból nem veszi igénybe. Emiatt rengeteg étel készül el feleslegesen, ami ráadásul több millió forintos veszteség az önkormányzat számára.

Kiss Ferenc (MSZP) javaslata szerint ne kapjon támogatást az étkezéshez, aki időben nem jelzi, hogy az adott napon nem veszi igénybe. Dr. Kocsis Gyula (EZE) szerint pedig a le nem mondott étkezést ki kell fizettetni a szülővel.

Makovecz Tamás (Fidesz) iskolaigazgatóként arról a tapasztalatáról számolt be, hogy gyakran a szülők sem törődnek a gyermekük étkezésével. Ezt mutatja, hogy a rászorulóknak tanítási szünetben juttatott kedvezményes vagy térítésmentes étkeztetést a gyerekek tíz százaléka sem veszi igénybe.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában