A szlovén-magyar határt járták

2018.12.18. 07:00

A tizenkettedik határbejáró túrát rendezték meg Rédicsen

A helyi kertbarátkör tagjai és szlovén hosszúfalui gazdák közösen járták be a szlovén-magyar határ mentét az elmúlt hét végén.

Korosa Titanilla

A megemlékezés résztvevői a 469-es határkőnél

Fotó: Korosa Titanilla

A schengeni határnyitás évfordulóján 2007 óta folyamatosan megtartják a rédicsi szőlősgazdák a hosszúfaluiakkal közösen a pincelátogatással egybekötött túrát, melynek végállomása idén a lendvakecskési hegyen található 469-es számú határkő volt.

A megemlékezés résztvevői a 469-es határkőnél
Fotó: Korosa Titanilla

– Idén 12. alkalommal indultunk el a túrára, hogy a végállomáson, a magyar-szlovén határon található lendvakecskési hegyen ünnepeljük meg jelképesen a nyitást – mondta el Gaál Károly, a rédicsi kertbarátkör elnöke. Azt is hozzátette, hogy a hagyományos program egyik évben a magyar oldalról indul. A lendvakecskési vagy a tenkei hegyről gyalogszerrel mennek át a résztvevők a közeli lendvai, illetve hosszúfalui hegyre. A következő évben pedig – idén is – a szlovén oldalon kezdődik a pincelátogatás, majd a határkőnél ünnepséggel, pezsgős koccintással, az egyik hegyi gazdánál vacsorával zárul a program.

A téli idő dacára szép számmal gyűltek össze az ünneplők a határkőnél a megemlékezésen, ahol Soós Endréné, Rédics polgármestere is köszöntötte őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában