Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programja

2018.11.03. 07:00

Foglalkozás a megyei könyvtárban: A nordic walkingtól a jógán át a művészetterápiáig

Tizenkét hónapon át tartó foglalkozássorozatot indított „Az egész életen át tartó tanulás támogatása könyvtári környezetben” pályázat keretében a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Fincza Zsuzsa

Siklósi Eszter Judit (jobb oldalon) a besenyői nyugdíjasokat nordic walkingra tanította Fotó: Fincza Zsuzsa

A programon a fiókkönyvtáruk képviseletében a ságodi és a zalabesenyői nyugdíjasok vesznek részt. A „Mozogj többet! – Túrázz többet!” mottóval szeptember végén tartott első találkozó mindkét városrészben nagy sikert aratott, majd a nordic walking különleges gyaloglótechnikájának „Lépj az életedért” jelszóval beharangozott elsajátítása is hasonló fogadtatásra talált Ságodban. Erről tájékoztatott Szekeresné Farkas Matild, a DFMVK József Attila tagkönyvtárának pályázatért felelős munkatársa a zalabesenyői közösségi házban a közelmúltban tartott foglalkozáson.

Siklósi Eszter Judit (jobb oldalon) a besenyői nyugdíjasokat nordic walkingra tanította Fotó: Fincza Zsuzsa

– Ezután szakemberek segítségével az egészség és a gasztronómia következik „Étkezz egészségesen!”, majd „Főzz egészségesen!” címmel. A programban szerepel még a kertészkedés, a kikapcsolódás témaköre, a zene, a hang- és a művészetterápia, valamint a jóga, a tánc, a kreatív aktivitás, a karitatív tevékenység. Természetesen minden programhoz szakirodalmat, könyveket biztosítunk a résztvevőknek – mondta.

Siklósi Eszter Juditot, a Zalaegerszegi Egészség Egyesület vezetőjét, nordic walking-instruktorát Zalabesenyőben jó ismerősként üdvözölték a nyugdíjasok, hiszen irányításával már szenior táncot is tanultak. Kellő elméleti kiképzés után mindenki kapott a nordic walkinghoz speciális sétabotot, majd kivonultak az udvarra a gyakorlati tudnivalók elsajátításához.

– A helyesen alkalmazott nordic walking technika az ember izomzatának 90-95 százalékát megmozgatja. Az időseknek ideális sport, hiszen kímélő módon, ám hatékonyan fejleszthető vele az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció, a légzéstechnika – fogalmazott Siklósi Eszter Judit, s a bemelegítés után alaposan megdolgoztatta a besenyői nyugdíjasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában