Közmeghallgatás

2018.11.29. 07:00

A hulladék elhelyezéséről és az építési telkekről értekeztek Lentiben

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat szerdán a soros testületi ülést megelőzően. A fórumon a gyógyfürdő tervezett fejlesztése, a lakásépítés és a hulladékelhelyezés is szóba került. 

Korosa Titanilla

pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Horváth László polgármester beszámolójával kezdődött a közmeghallgatás, aki a település pénzügyi helyzetéről, az önkormányzat működéséről és a kulturális, közösségi területeket érintő aktualitásokról is beszámolt. Elmondta, hogy megközelítőleg 7 milliárd forintból gazdálkodik idén az önkormányzat, ebből mintegy 4 milliárd forint a pályázatokhoz kapcsolódó európai uniós forrás, majd részletesen bemutatta a már megvalósult, folyamatban lévő és a tervezett beruházásokat.

A felszólalók közül Boronyák József Zsolt, a Jobbik megyei képviselője arról érdeklődött, hogy mit tartalmaz a tervezési szakaszban lévő, 2,7 milliárd forint értékű gyógyfürdőfejlesztés. A polgármester közölte, hogy nő a medencék és a szolgáltatások száma, bővülnek a gyógyászati lehetőségek és jelentős felújításokat végeznek majd. Felmerült kérdésként az úszómedence 50 méteressé alakítása. A polgármester válaszából kiderült, hogy ez olyan többletköltséget jelentene a városnak, ami nem áll rendelkezésre. Kiss Tamás képviselő, a helyi úszóklub vezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy a versenyzők felkészülése a jelenlegi pályán is zavartalan.

Benke Richárd, a Jobbik választókerületi elnöke egyebek mellett arról érdeklődött, hogy az önkormányzattól a városban építkezni kívánók tudnak-e telket vásárolni. Horváth László elmondta, hogy több hektár terület van a város tulajdonában, ám ezeken a közművesítés nincs megoldva, és az önkormányzat e célra forrást nem tud biztosítani, de várják vállalkozók jelentkezését, akik ebben fantáziát látnak.

Mindketten érdeklődtek a gyógyfürdő és a Thermal Hotel Balance pénzügyi helyzetéről. Erre vonatkozóan a polgármester részletes, írásos választ ígért. Felmerült még kérdésként, hogy a szelektív hulladékgyűjtőknél több helyen is felhalmozzák az építési és egyéb, nem odavaló hulladékot. A polgármester elmondta, hogy folyamatosan foglalkoznak a problémával és igyekeznek rendben tartani a közterületeket.

A közmeghallgatást követő testületi ülésen felülvizsgálták a képviselők az adórendeletet. Kiderült, hogy az október végi adatok szerint a bevételek teljesülése a kommunális adó kivételével 90 százalék fölötti. Döntöttek arról, hogy az eddigi 350 helyett az idegenforgalmi adó mértéke 400 forint/fő/vendégéjszaka lesz a következő évtől. Az előzetes kalkulációk szerint ez 4 millió forint többletbevételt jelent.

Az ülésen szó volt még a helyi tömegközlekedésről, és elfogadták a város esélyegyenlőségi tervét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában