Balatoni halak, kerékpárutak és élénkülő vendégforgalom

2018.10.12. 16:04

Szezonzáró rendezvényt tartott Szigligeten a Balatoni Szövetség

Milyen a balatoni hal? Milyen fejlesztések várhatóak a térség kerékpárút-hálózatán? – e kérdésekre is választ kaphattak a Balatoni Szövetség szezonzáró rendezvényének résztvevői. A Szigligeten megrendezett Balaton-party című programon együttműködési megállapodás aláírására is sor került a BSZ és az Erdélyi Szövetség között.

Keszey Ágnes

Sándor József az Erdélyi Szövetség és Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke írta alá az együttműködési megállapodást

A Balaton környéki polgármesterek és civil szervezetek vezetői gyűltek össze a Balatoni Szövetség szezonzáró rendezvényére. Balassa Balázs elnök köszöntőjét követően Fenyvesi Zoltán, Tapolca térségének országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a turisták és a vendégéjszakák száma, az idei év első hét hónapjában (az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest) pedig újabb 8,5 százalékkal több vendég érkezett. Kiemelte, hogy turisták több mint háromnegyed része ma már belföldi.

Az ide érkező vendégek pedig szívesen kóstolják a helyi ízeket, például a balatoni halat – erről is hallhattak a résztvevők. Mint Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte: miután 2013. decemberében megszűnt a Balatonon a kereskedelmi célú halászat, többször is felmerült a kérdés: hogyan kerülhet balatoni hal az éttermekbe, s így a vendégek elé? Erre már megszületett a megoldás. Első lépés volt, hogy a balatoni halgazdálkodási cég az országban elsőként – két tógazdaságában (az irmapusztai és a buzsáki tavakban) termelt hallal elnyerte a Minőségi Magyar Hal Védjegyet. Ebben sok más mellett meghatározó két tényező: a termelt hal zsírtartalma és íze. Elhangzott: ezeket tógazdaságokban nem könnyű megvalósítani, de megfelelő technológiával el lehet érni. Ezek után az illetékes minisztériummal kidolgozták a „balatoni hal” mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést.

- Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a Balaton víztestéből és a Balaton vízrendszerébe települt bizonyos halastavakból származó hal nevezhető balatoni halnak. Ez csak akkor működik, ha a termelést végző betartja azokat a technológiai utasításokat, amely a minőséghez szükséges. A hal ízét két tényező határozza meg: a vízminőség és az elfogyasztott táplálék. A Balatonban élő vándorkagylót – ami fő táplálékát és így majd ízét adja a pontynak- megtermeljük, majd kivesszük és célzottan azokkal a halakkal etetjük a kistavas, megfelelő vízminőségű rendszerben, amelyeket kifejezetten a vendéglátósok számára termelünk- mutatta be a megoldást Szári Zsolt vezérigazgató, hozzátéve, hogy e halak íze ugyanolyan lesz, mint azoké, melyek valóban a Balatonban nevelkedtek.

Balassa Balázs a BSZ elnöke aktuális témákat vetett fel a fórumon
Szári Zsolt a balatoni halakról szólt

A Balaton-party másik kiemelt témája a balatoni kerékpárút volt. Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke elmondta: a kellő szélesség, a biztonságos, zárt tárolók, sok helyen a megfelelő karbantartás, valamint az informatív táblák hiánya, a felnyomott, hullámos utak, a veszélyes szakaszok problémát jelentenek. Szólt a tervezett felújításoktól és az új balatoni nyomvonal terveiről is.

A tájékoztatók után írta alá a Balatoni Szövetség és az Erdélyi Tízek önkormányzati szövetség együttműködési megállapodását.

Németh Zsolt a térésgi kerékpárutakat és fejlesztési terveket mutatta be
Sándor József az Erdélyi Szövetség és Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke írta alá az együttműködési megállapodást

A szezonzáró rendezvényen a BSZ elnöke lapunk érdeklődésére összegzésképpen elégedett szólt az elmúlt hónapokról.

- Jobb szezont zártunk, mint az előző évben. Nagyon sok polgármester kolléga arról számolt be, hogy több vendég érkezett a térségbe, akik fogyasztottak a vendéglátóhelyeken, jó bevételt generáltak a szálláshelyeken és a strandokon, ahol a sokszor kedvezőtlen időjárás ellenére a tervezett számokat elérték. A Balaton évről-évre egyre több vendéget vonz és egyre nagyobb sikertörténet, hiszen az önkormányzatok és helyi szolgáltatók komolyan gondolják a fejlesztést és a minőségi turizmust -összegezte Balassa Balázs elnök, hozzátéve: nem csak a nyári szezon, hanem a többi hónap is kínál lehetőséget a régióba érkező vendégeknek – ezen időszakok erősítése még feladat a települések és vállalkozók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában