Szerethető példakép

2018.10.12. 13:00

Jesch Aladár geofizikus szobrát avatták Zalaegerszegen

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum szoborparkjában csütörtökön leleplezték Jesch Aladár geofizikus bronz mellszobrát, Gáspár Géza szobrászművész alkotását, a park tizennyolcadik darabját.

HP

Dénes Sándor (balról) és Bock János is méltatta Jesch Aladár munkásságát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Tóth János MOGIM-igazgató köszöntője után Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere beszélt. Közölte: Jesch Aladár szeretetre méltó ember és nagy példakép, aki mögött közel egy évszázad küzdelmes munkája áll. Az 1922-ben született Jesch Aladár 1950-ben költözött a fővárosból Nagykanizsára, hogy jelen legyen az olajipar fejlődésének fontos állomásainál. Aktív részese volt a mélyfúrási geofizikai műszerek hazai fejlesztésének. Oktatói és tankönyvírói munkásságát is elismerték, 1985-ben vonult nyugdíjba. A rendszerváltás után önkormányzati képviselő volt. 2017. áprilisában, nem sokkal 95. születésnapja után választották Nagykanizsa díszpolgárává.

Dénes Sándor (balról) és Bock János is méltatta Jesch Aladár munkásságát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az ünnepelt szakmai tevékenységét Bock János, a Geoinform Kft. üzletfejlesztési vezetője és Pályi András, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány elnöke is méltatta. A tavaly elhunyt geofizikus életéről szóló kiállítást fia, Jesch Aladár nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában